Ηνωμένο Βασίλειο: Εγκαινιάζεται διαδικτυακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση της χρήσης αντιβιοτικών σε βοοειδή και πρόβατα

Το Συμβούλιο για την Ανάπτυξη της Γεωργίας και των Κηπευτικών του Ηνωμένου Βασιλείου (AHDB) εγκαινίασε πρόσφατα το Medicine Hub, μια εύχρηστη διαδικτυακή πλατφόρμα σχεδιασμένη ώστε να επιτρέπει στους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων και στους εκτροφείς βοοειδών και προβάτων να παρακολουθούν και να συγκρίνουν τη χρήση κτηνοτροφικών φαρμάκων.

Συλλέγοντας δεδομένα για τη χρήση αντιβιοτικών σε εθνικό επίπεδο, το εργαλείο θα δώσει στους αγρότες τη δυνατότητα συγκριτικής αξιολόγησης έναντι των συναδέλφων τους, βοηθώντας στη μείωση της χρήσης, αλλά και μακροπρόθεσμα στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου αντιμικροβιακής αντοχής.

Σύμφωνα με το AHDB, η ταξινόμηση και η σύγκριση της χρήσης αντιβιοτικών σε επίπεδο εκμετάλλευσης συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ζώων, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Η μέτρηση και η παρακολούθηση σε επίπεδο βιομηχανίας θα βελτιώνεται συνεχώς, καθώς ολοένα και περισσότεροι αγρότες θα χρησιμοποιούν το διαδικτυακό εργαλείο.

Έτσι, αναμένεται να βελτιωθεί η σχέση του κλάδου με τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τους καταναλωτές.