Ηνωμένο Βασίλειο: Τα εργαστηριακά τυριά «απειλούν» να κατακτήσουν το 1/3 της αγοράς της χώρας

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Food and Agribusiness Management Review Journal, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα συνθετικά γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνουν συστατικά ζωικής προέλευσης είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν ένα σημαντικό μέρος της συμβατικής κατανάλωσης τυριών στη Μ. Βρετανία. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι τα μη ζωικά τυριά εργαστηρίου μπορούν να καταλάβουν έως και το 1/3 της βρετανικής αγοράς τυριού, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση.

Οι συν-συγγραφείς, Peter Slade, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Οικονομικής των Φυσικών Πόρων στο πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν του Καναδά και ο αναλυτής της νεοφυούς επιχείρησης ζύμωσης ακριβείας Formo, Oscar Zollman-Thomas, εξέτασαν τη ζήτηση των Βρετανών καταναλωτών για μη ζωικά τυριά που παράγονται μέσω της καλλιέργειας κυττάρων. Όπως προέβλεψαν, εάν τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζώα πωληθούν με τιµή 25% υψηλότερη από τα συμβατικά, το μερίδιό τους θα εξαπλωθεί στο 22% της αγοράς του τυριού. Για τη Formo, αυτό υποδηλώνει ότι η ζύμωση ακριβείας είναι «αναπόφευκτο» ότι θα διαταράξει τη μαζική αγορά.

Σε ενδεχόμενη ισοτιμία τιμών, τα ευρήματα προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση: Τότε, το συνθετικό τυρί αναμένεται να καταλάβει το 1/3 (33%) του μεριδίου αγοράς του τυριού. Εάν, μάλιστα, η ζήτηση της αγοράς αυξηθεί, οι συνεργασίες του κλάδου ενισχυθούν και οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχιστούν με γοργούς ρυθμούς, αυτές οι τάσεις ενδέχεται να «διογκωθούν εμφατικά», όπως σημειώνει η γερμανική startup ζύμωσης ακριβείας.

«Εφόσον τα γαλακτοκομικά προϊόντα ζύμωσης ακριβείας μπορούν να επιτύχουν ανταγωνιστικές τιμές, θα είναι έτοιμα να φέρουν την επανάσταση στις αγορές», σχολίασε ο καθηγητής Slade αναλύοντας τα ευρήματά του.

Τέλος, η έρευνα σημειώνει ότι το 79% των καταναλωτών που ζητούν μη ζωικά τυριά θα είναι καταναλωτές που κατανάλωναν στο παρελθόν συμβατικό γαλακτοκομικό τυρί.