IoT2020: Η γεωργία γίνεται έξυπνη μέσω των δεδομένων και ωφελεί τον παραγωγό

Οι τεχνολογίες και τα συστήματα που βασίζονται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τις πρακτικές στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό έργο IoT2020 και την ανασκόπηση των ήδη υπαρχουσών εφαρμογών τους.

Με την αυξανόμενη έλλειψη καλλιεργήσιμης γης, λόγω μιας σειράς ανθρώπινων και κλιματικών παραγόντων εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα, η ανάγκη για βιώσιμη και παραγωγική διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, σύμφωνα με την καταγραφή του έργου.

Για την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θεωρείται ένα ισχυρό εργαλείο, χάρη στη δυνατότητά του να βοηθά τη γεωργία να βασιστεί περισσότερο στα δεδομένα. Σύμφωνα με το IoT2020, η χρήση των δεδομένων θα οδηγήσει σε αποδοτικά γεωργικά συστήματα, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο περιλαμβάνουν πρακτικές διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, βασισμένες σε χωρικές μετρήσεις. Επίσης, μέσω τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες, τα αυτόνομα ρομπότ και τα drones, οι αγρότες μπορούν γρήγορα να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στον καιρό, στην υγρασία και στην ποιότητα του αέρα, καθώς και στην κατάσταση της υγείας κάθε καλλιέργειας ή του εδάφους στο χωράφι. Σε αυτές τις εφαρμογές, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων διευκολύνει την επίβλεψη διαφορετικών δραστηριοτήτων.

Προκλήσεις

Η ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το ΙοΤ2020, κατέγραψε ότι υπάρχουν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την ευρεία χρήση τεχνολογιών στο χωράφι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Μερικές από αυτές είναι η τιμή για την επένδυση σε τέτοιους είδους τεχνολογίες, η ευκολία χρήσης και σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις, αλλά και η ασφάλεια των δεδομένων.

Οι λύσεις που προτείνονται στη μελέτη επικεντρώνονται στην εφαρμογή τεχνολογιών που δημιουργούν ένα πραγματικό όφελος για τους αγρότες και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στις μεγάλες εκμεταλλεύσεις, όσο και στις μικρότερες και σχετίζονται με την παροχή στοιχείων και κλιματολογικών παραμέτρων.

Το πρόγραμμα έχει ήδη καταγράψει την εφαρμογή τέτοιου είδους τεχνολογιών σε χώρες της ΕΕ, σε καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών, αλλά και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.