Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εισαγωγή νωπών πιπεριών προς κατανάλωση από την Ισπανία λόγω της ανίχνευσης της μύγας των φρούτων της Μεσογείου, γνωστής ως «Medfly», όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας των Ζώων και Φυτών (Aphis) του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 29 Δεκεμβρίου, η Aphis ανέφερε ότι έλαβε αυτό το μέτρο ως απάντηση στον «εντοπισμό πολλαπλών» μυγών της Μεσογείου σε εμπορικές αποστολές φρέσκων πιπεριών από την Ισπανία κατά τη διάρκεια ελέγχων από την τελωνειακή υπηρεσία.

Η μεσογειακή μύγα των φρούτων είναι ένα εξαιρετικά καταστροφικό γεωργικό παράσιτο που προσβάλλει περισσότερα από 250 διαφορετικά είδη φρούτων, λουλουδιών, λαχανικών και ξηρών καρπών. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα εσπεριδοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα σύκα, έχοντας τη δυνατότητα να προκαλέσει ζημιά στο 100% των φρούτων, εφόσον οι προσβολές δεν τεθούν υπό έλεγχο.

Πηγές από το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της κυβέρνησης της Ισπανίας δήλωσαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισαν τρεις ζωντανές προνύμφες της ceratitis capitata σε φορτία φρέσκιας πιπεριάς.

Το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι ο κλάδος που καταπιάνεται με την παραγωγή και την εξαγωγή του προϊόντος αυτού έχει ενημερωθεί για την κατάσταση.