Οι ΗΠΑ απειλούν για αύξηση των δασμών στο 100%

Οι υφιστάμενες εμπορικές κυρώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν και να επεκταθούν. Η κυβέρνηση Τραμπ σκέφτεται να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, καθώς επιδιώκει να εντείνει τις πιέσεις στις Βρυξέλλες σε σχέση με την υπόθεση της Airbus. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να αυξήσουν τους υφιστάμενους δασμούς που επιβλήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, αξίας 4,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, ως αντίποινα για τις αδικαιολόγητες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που καταβλήθηκαν στην Airbus.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, δήλωσε: «Το εξετάζουμε, μπορούμε να αυξήσουμε τους δασμούς, στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε κάποια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά έχουμε μια πολύ ανισόρροπη σχέση με την Ευρώπη».

Το αμερικανικό υπουργείο προειδοποίησε ήδη στις 9 Δεκεμβρίου ότι σκέφτεται να επεκτείνει και να αυξήσει τους δασμούς, αφού κέρδισε μια άλλη υπόθεση στον ΠΟΕ κατά της ΕΕ σχετικά με το θέμα. Η επιτροπή συμμόρφωσης έκρινε ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχαν αποσύρει την παράνομη στήριξή τους στην Airbus, μολονότι ήταν υποχρεωμένες να το πράξουν και, συνεπώς, δεν ήταν ακόμη σε συμφωνία με προηγούμενη απόφαση του Οργανισμού.

Στο αμερικανικό υπουργείο δημοσίευσαν έναν προσωρινό κατάλογο νέων προϊόντων της ΕΕ που εξετάστηκαν για επιβολή δασμών, η οποία περιλαμβάνει και άλλα είδη αγροδιατροφικών προϊόντων, ζητώντας παρατηρήσεις μέχρι τις 13 Ιανουαρίου σχετικά με το ποια προϊόντα πρέπει να συμπεριληφθούν και αν τα ποσοστά θα πρέπει να αυξηθούν έως και 100%.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ και πολλά άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα, εστιάζοντας και στις συναλλαγές με την Ευρώπη

Οι υφιστάμενοι δασμοί στοχεύουν σε προστατευόμενα προϊόντα

Τα ήδη ισχύοντα τέλη αφορούν ορισμένα από τα πιο γνωστά, υψηλής αξίας, προϊόντα διατροφής και ποτών, τα ονόματα των οποίων προστατεύονται συχνά από τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ελαιόλαδο, τα οινοπνευματώδη ποτά και οι οίνοι είναι τα προϊόντα που επηρεάζονται περισσότερο, αντιπροσωπεύοντας το 92% των συνολικών εξαγωγών. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο -τα ευρωπαϊκά έθνη όπου κατασκευάζεται η Airbus- και η Ιταλία. Οι επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων σε αυτές τις χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 95% των επιβαλλόμενων δασμών.

Οι οργανώσεις των αγροτών, τροφίμων και ποτών της ΕΕ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι οι τομείς τους πλήττονται από μια εμπορική διαμάχη στην οποία δεν συμμετείχαν καθόλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ήδη ότι θα αντιμετωπίσει τους επιβαλλόμενους δασμούς των ΗΠΑ και θα παράσχει στήριξη στους τομείς των αγροδιατροφικών προϊόντων που πλήττονται περισσότερο από τις εμπορικές κυρώσεις.

Οι δασμοί που προκύπτουν από τη διαφωνία στον τομέα της αεροδιαστημικής είναι ξεχωριστοί από την πρόσφατη απειλή των ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε γαλλικά προϊόντα, σε αντίποινα για τον νέο φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση σε αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.

Δασμοί στα αυτοκίνητα;

Στη συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου αρνήθηκε, επίσης, να διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων, μια απειλή που συνεχίζει να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ΕΕ. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχουν πολλά εμπόδια στο εμπόριο με την ΕΕ και πολλά άλλα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε ο Λαϊτχάιζερ. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μειώσουμε το εμπορικό έλλειμμα, εστιάζοντας και στις συναλλαγές με την Ευρώπη».

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε, επίσης, ότι μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου θα αποτελέσει προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον μετά το Brexit και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόλις η Βρετανία συμφωνήσει για τους στόχους της για τις συνομιλίες.