ΗΠΑ: Δέκα «αλυσίδες» γεωργικών εφοδίων παρέχουν σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας

της Ελένης Ριζάκη

Τάση συγκέντρωσης και σταθερά υψηλό ενδιαφέρον των καταστημάτων εφοδίων για προϊόντα και υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας καταγράφεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα CropLife 100 για το 2022, του περιοδικού CropLife του Πανεπιστημίου Περντιού της Ιντιάνα.

Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά την κατάταξη των μεγαλύτερων καταστημάτων πώλησης αγροτικών προϊόντων στη χώρα, αναδεικνύοντας, επίσης, αυτήν τη φορά πως με τη γεωργία ακριβείας ασχολείται περίπου το 50%-60% των πωλητών, ενώ σχεδόν το 90% των πωλήσεων προϊόντων και υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας συγκεντρώνεται μόνο σε δέκα καταστήματα πώλησης αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πέντε πιο επιτυχημένες εταιρείες της χώρας αναφορικά με τις πωλήσεις είναι οι ίδιες με τα περισσότερα έσοδα από λιανικές πωλήσεις προϊόντων γεωργίας ακριβείας. Ωστόσο, η έρευνα αναδεικνύει και το γεγονός πως ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει στασιμότητα στις πωλήσεις του.

Για παράδειγμα, το 2022 η αξία των πωλήσεων έφτασε τα 798,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή 10,5 εκατ. πιο κάτω από το 2021 που ήταν στα 809 εκατ., ενώ παραπάνω από το 50% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι τα ποσοστά των πωλήσεων και των υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας δεν άλλαξαν από το 2021.

Ανεβαίνουν τα drones και τα αυτόματα οχήματα

Σταθερή αύξηση καταγράφεται στα ποσοστά χρήσης drones από καταναλωτές και, συνεπώς, της προσφοράς. Συγκεκριμένα, το 2015 μόλις το 19% των καταστημάτων λιανικής πώλησης προσέφερε προϊόντα drones. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 60%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση μέχρι το 2025.

Παράλληλα, αναμένεται αύξηση και στα αυτοοδηγούμενα οχήματα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα, παραπάνω από το 65% των ερωτηθέντων απάντησε πως περιμένει αυτό το τμήμα της γεωργίας ακριβείας να «έχει σημαντική άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια».