ΗΠΑ: Σε εξέλιξη έρευνες των υπουργείων Δικαιοσύνης και Γεωργίας για υψηλές τιμές πώλησης στο βόειο

Οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ πληρώνουν υψηλότερες τιμές για το βοδινό κρέας στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, σε σύγκριση με τις τιμές του ίδιου κρέατος κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, κατά την περίοδο αυτή οι εταιρίες που επεξεργάζονται το κρέας προκειμένου να το διαθέσουν προς πώληση, πληρώνουν τους κτηνοτρόφους και τους ιδιοκτήτες των μονάδων εκτροφής εντυπωσιακά χαμηλές τιμές για τα ζώα που αγοράζουν, σχολιάζει το POLITICO.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διερευνά τις δραστηριότητες των τεσσάρων μεγαλύτερων εταιριών συσκευασίας κρέατος στην αμερικανική αγορά (Tyson Foods, JBS, National Beef και Cargill) οι οποίες ελέγχουν συνολικά ποσοστό 85% της αμερικανικής αγοράς για την επεξεργασία και την τυποποίηση του βοδινού κρέατος, σύμφωνα με μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την έρευνα.

Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ διερευνά τις διακυμάνσεις που έχουν καταγραφεί στις τιμές του βοδινού κρέατος, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Σάνι Πέρντιου.

Από την πλευρά τους, οι εταιρίες επεξεργασίας και τυποποίησης κρέατος υποστηρίζουν ότι οι τιμές του βοδινού κρέατος αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, επειδή οι μονάδες εργάζονται σε χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής, καθώς εργαζόμενοι τους νόσησαν, με συνέπεια λιγότερες ποσότητες κρέατος να φτάνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Οι τέσσερις εταιρίες δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού των εξελίξεων σχετικά με τη διεξαγωγή των ερευνών.

Ωστόσο, η κρίση του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο τον τρόπο με τον οποίο το αμερικανικό σύστημα για την προώθηση του κρέατος στους καταναλωτές ευνοεί ένα μικρό αριθμό μεγάλων εταιριών, παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εδώ και έναν αιώνα να το αποκεντρώσει, επισημαίνοντας την ανάγκη δρομολόγησης αλλαγών στην τυποποίηση του κρέατος.

Πηγή: POLITICO