ΗΠΑ: Πεσμένο το ηθικό των αγροτών

Πτώση του ηθικού των Αμερικανών παραγωγών κατέγραψε για τον μήνα Αύγουστο το πιο πρόσφατο αγροτικό βαρόμετρο του Πανεπιστημίου Περντιού και του ομίλου CME. Ο σχετικός δείκτης απώλεσε 8 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, πέφτοντας στην τιμή 115, μια τάση που τροφοδοτήθηκε από το μειωμένο αίσθημα εμπιστοσύνης των παραγωγών για τις τρέχουσες συνθήκες τόσο στις εκμεταλλεύσεις όσο και ευρύτερα στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης εμπιστοσύνης που αποτυπώνει τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε κατά 13 μονάδες, ολισθαίνοντας στην τιμή 108.

Παρομοίως, ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε κατά 5 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούλιο, πέφτοντας στην τιμή 119. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου 2023. Η αντίληψη των παραγωγών, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συνθήκες των εκμεταλλεύσεών τους, ήταν αισθητά χειρότερη από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα, όταν ο σχετικός δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 99 (σ.σ. σήμερα 86). Επιπλέον, ο δείκτης επενδύσεων κεφαλαίου υποχώρησε στην τιμή 37, οκτώ μονάδες χαμηλότερα από τον Ιούλιο.

Μεταξύ των παραγωγών που διαβλέπουν δυσοίωνο επενδυτικό κλίμα, η αύξηση των τιμών των αγροτικών μηχανημάτων και των νέων κατασκευών σε συνδυασμό με την άνοδο των επιτοκίων ήταν οι δύο πιο συχνά επισημασμένοι λόγοι. Σε σχετική ερώτηση, περισσότεροι από τους μισούς (60%) από τους παραγωγούς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.