Ίρια Αργολίδας: «Αξονικός τομογράφος» του χωραφιού η ευφυής γεωργία για την πρόληψη της υγείας των καλλιεργειών

Με γρήγορους ρυθμούς και χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, παραγωγοί μαρουλιού iceberg στα Ίρια Αργολίδας ήδη κατάφεραν να λάβουν τα πρώτα δεδομένα, ώστε να προφυλαχθούν από τις ασθένειες. Ο λόγος της έγκαιρης προφύλαξης είναι η ευφυής γεωργία και, πιο συγκεκριμένα, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC, που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή.

Θέλοντας να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι παραγωγοί προχώρησαν στην εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας, ο γεωπόνος Τάσος Μπινιάρης από την εταιρεία ΛΕΑΓΡΟΣ ΟΕ αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «οι παραγωγοί αποφάσισαν να δώσουν ένα επιπλέον όπλο προστασίας στην καλλιέργειά τους, η οποία προορίζεται για τη δημιουργία κομμένων σαλατών». Όπως τονίζει, «τα φυλλώδη λαχανικά καλλιεργούνται, κατά κύριο λόγο, στα Ίρια και είναι μία καλλιέργεια με υψηλή δυναμική.

Αυτό που κυρίως απασχολεί τους παραγωγούς είναι οι ασθένειες, οι οποίες ενδημούν και τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Θέλουν, λοιπόν, έγκαιρη αντιμετώπιση για να βγάλουν ένα ασφαλές προϊόν χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης, επειδή είναι ενεργοβόρος καλλιέργεια, όσον αφορά το νερό, αποζητούν την καλύτερη διαχείρισή του και τη μείωση του κόστους παραγωγής».

Καλύτερη λύση η τεχνολογία

Οι παραγωγοί, συζητώντας μεταξύ τους για τα παραπάνω προβλήματα, κατέληξαν ότι η καλύτερη επιλογή που μπορεί να δώσει συνδυαστικά τη λύση είναι η τεχνολογία. «Αποφάσισαν να μπουν στην ευφυή γεωργία για να έχουν περισσότερη ασφάλεια και ορθολογικότερη χρήση των εισροών, αυξάνοντας τις αποδόσεις, καθώς γνωρίζουν ότι το gaiasense βοηθά τόσο στη θρέψη, στη φυτοπροστασία όσο και στην άρδευση», αναφέρει ο κ. Μπινιάρης.

Οι δύο τηλεμετρικοί σταθμοί που εγκαταστάθηκαν δεν άργησαν να δημιουργήσουν θετικές εντυπώσεις στους παραγωγούς. «Το σύστημα, παρακολουθώντας τις αρδεύσεις, αλλά και τη μεταβολή του καιρού, κατάφερε να δώσει την πρώτη ένδειξη, ώστε οι παραγωγοί να κάνουν εντοπισμένη παρέμβαση για να μπορέσουν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα. Αυτό έφερε θετικές εντυπώσεις στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που δείχνουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην όλη διαδικασία», εξηγεί ο κ. Μπινιάρης.

Συνεργασία με εταιρείες

Εκτός, όμως, από τους παραγωγούς, θετικές εντυπώσεις έχουν σχηματίσει και εταιρείες που ειδικεύονται στις κομμένες σαλάτες, οι οποίες προμηθεύονται το μαρούλι και από τους παραγωγούς των Ιρίων. «Μεγάλη εταιρεία του χώρου, με την οποία οι παραγωγοί συνεργάζονται μέσω συμβολαιακής γεωργίας, έδειξε ενδιαφέρον να μάθει για τον συγκεκριμένο τρόπο παραγωγής μέσω της ευφυούς γεωργίας. Το ενδιαφέρον αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει το προϊόν σε πρώτη ζήτηση και θα έχει καλύτερη διέξοδο», αναφέρει ο κ. Μπινιάρης.

Η τεχνολογία θα μας πάει μπροστά

Ένας από τους πρωτοπόρους αγρότες στην περιοχή των Ιρίων, ο Θωμάς Χουντάλας, ο οποίος ήταν εκείνος που έφερε την καλλιέργεια iceberg στην περιοχή και έχοντας συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια με μεγάλες εταιρείες έτοιμων φαγητών, αλλά και με αυτές που ειδικεύονται στις κομμένες σαλάτες, συμμετέχει στο σύστημα gaiasense. Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», «νομίζω ότι η τεχνολογία είναι το άλφα και το ωμέγα. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω.

Όπως η θάλασσα σε ξεβράζει όταν πας κόντρα, έτσι θα γίνει και αν δεν παρακολουθείς την εξέλιξη και την τεχνολογία». Ακολουθώντας ήδη συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, αλλά και πιστοποιήσεων, ο κ. Χουντάλας επένδυσε στην ευφυή γεωργία για να αποκτήσει ένα επιπλέον όπλο λαμβάνοντας πληροφορίες και δεδομένα για τις συνθήκες στην καλλιέργειά του.

«Είναι μεγάλο πράγμα να λαμβάνω ειδοποίηση για το πότε θα εκδηλωθεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, τι υγρασία έχει και γενικότερα πότε θα επικρατούν κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ασθένειας ή ενός εχθρού, έτσι ώστε να προστατευτώ. Γιατί κάθε περίπτωση και κάθε μεταβολή του καιρού φέρνει και τη δική της συμπεριφορά στο φυτό».

Ισχυρό όπλο για τη συμβουλευτική

Με μια περιγραφή που συμπυκνώνει μέσα της την εξέλιξη της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή, ο κ. Μπινιάρης εξηγεί τη σημασία της χρήσης ευφυών συστημάτων στην αγροτική παραγωγή που θα εφαρμοστεί με τη συνεργασία των γεωπόνων και των παραγωγών. «Πριν από πολλά χρόνια, ένας γιατρός μπορούσε να εξετάσει έναν ασθενή με τα ακουστικά και άντε με την ψηλάφιση, κάτι όμως που γινόταν μέχρι σήμερα στη γεωργία. Αυτήν τη στιγμή, ο αξονικός τομογράφος έχει φτάσει στο χωράφι και η πληροφορία που παίρνει τόσο ο παραγωγός όσο και ο επιστήμονας είναι πολύ στοχευμένη και μπορεί να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του πιο ποιοτικά με περισσότερη ασφάλεια. Από τη μεριά των γεωπόνων απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση, ώστε να αγαπήσει ο παραγωγός περισσότερο τη νέα τεχνολογία, να την ενστερνιστεί και να μπορέσει να πάρει στα χέρια του το καλύτερο αποτέλεσμα. Η συμβουλευτική έχει, πλέον, ένα ισχυρό όπλο για την παροχή πολύ καλής ποιότητας συμβουλών».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα την Παρασκευή 25/10