Ισπανία: Πιέσεις να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την άρση των δασμών στο ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές

Την έναρξη συνομιλιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την αναστολή των εισαγωγικών δασμών για το ισπανικό ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της Ισπανίας. Σε επιστολή με αποδέκτη τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, η υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, Ρέγιες Μαρότο, ζητά μια «ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή λύση» στην εμπορική διαμάχη.

«Η αποκατάσταση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης είναι αναμφίβολα ένας από τους βασικούς στόχους της μελλοντικής μας εμπορικής πολιτικής», έγραψε η Μαρότο. «Πρέπει να προσδιορίσουμε τους κύριους τομείς που χρήζουν άμεσης δράσης και να στηριχθούμε στις αμοιβαίες ανάγκες και τους κοινούς στόχους στις αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές και οικονομικές πολιτικές μας».

«Η επίλυση των διαφορών μας θα έστελνε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος ζητά εξεύρεση λύσης με διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών», πρόσθεσε.

Η επιστολή έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Εμπορικού Αντιπροσώπου (USTR) ότι δεν συντρέχει λόγος να καταργηθεί κανείς από τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε μια σειρά εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο του 2019.