Η Ισπανία προετοιμάζεται για τη «δεύτερη χειρότερη σοδειά ελαιοκομίας» όλων των εποχών

της Ελένης Ριζάκη

Μειωμένη κατά 49% από πέρυσι προβλέπεται η φετινή ελαιοπαραγωγή στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η περιφερειακή υπουργός Γεωργίας, Carmen Crespo. Ειδικότερα, η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στην επαρχεία Jaen, όπου η παραγωγή έχει πέσει κάτω από 60%, συγκριτικά με την παραγωγική περίοδο 2021-2022.

Αναφορικά με την απόδοση, αυτή προβλέπεται να αγγίξει τους 587.000 τόνους συνολικά στην Ανδαλουσία, ενώ οι 200.000 από αυτούς πρόκειται να καλυφθούν από τη Jaen. Από πλευράς της, η κα Crespo προειδοποίησε για μειωμένες απολαβές των αγροτών ως απόρροια της μικρής περιόδου συγκομιδής, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για «τη δεύτερη χειρότερη σοδειά ελαιοκομίας» όλων των εποχών. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Ανδαλουσία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνουν ένα δυσμενές τοπίο.

Τι λένε οι παραγωγοί

«Δραματική» χαρακτηρίζει την κατάσταση η ισπανική ένωση αγροτών ASAJA, λέγοντας, μάλιστα, πως «ακόμα και αν βρέξει» θα είναι αδύνατον να συνέλθουν οι επιτραπέζιες ελιές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Επιτραπέζιας Ελιάς της ASAJA, Jose Pedro Guzman, ίσως το αποτέλεσμα θα είναι «να μην εφοδιαστούν οι αγορές με αρκετό προϊόν».

Ακόμα, η ASAJA προέτρεψε τις αρχές να αναβληθεί η εφαρμογή της επερχόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), με σκοπό να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της κατανομής των οικολογικών προγραμμάτων.

Μειωμένη προσφορά σημαίνει υψηλές τιμές

Με την Ισπανία να είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας επίσης την πρώτη θέση και στις εξαγωγές του προϊόντος, η μειωμένη φετινή ανδαλουσιανή σοδειά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την προσφορά ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη των ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων COPA – COGECA, η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει καθοδική πορεία και σε άλλες χώρες που πρωτοστατούν στην ελαιοπαραγωγή, όπως Ιταλία (-30%), Γαλλία (-44%) και Πορτογαλία (-40%), με εξαίρεση, βέβαια, την Ελλάδα.

Τέλος, ο Francisco Molina, πρόεδρος της ομάδας εργασίας COPA – COGECA για τις ελιές και το ελαιόλαδο, προειδοποίησε ότι η μειωμένη προσφορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλές τιμές που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη την αλυσίδα.