ΚΕΟΣΟΕ: Υψηλή η συγκομιδή στην Ισπανία, παρά τα μέτρα περιορισμού της παραγωγής

ΚΕΟΣΟΕ: Υψηλή η συγκομιδή στην Ισπανία, παρά τα μέτρα περιορισμού της παραγωγής

Η συγκομιδή ξεκίνησε σε ένα πολύ τεταμένο υγειονομικό πλαίσιο στην Ισπανία, αλλά για τον αμπελοοινικό τομέα, η ποσότητα και η ποιότητα φαίνεται να είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των ισπανικών συνεταιρισμών, η συγκομιδή 2020 αναμένεται να φτάσει τα 43-44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αν και ο καιρός τις επόμενες εβδομάδες θα παραμείνει καθοριστικός παράγοντας. Οι βροχοπτώσεις στην αρχή της σεζόν μαζί με την έλλειψη παγετού δημιούργησαν συνθήκες καλής συγκομιδής στους ισπανικούς αμπελώνες φέτος. Μόνο η Καταλονία και η Εστρεμαδούρα και μερικές άλλες περιοχές παραγωγής αναμένουν μείωση της παραγωγής σε σύγκριση με το 2019, ιδίως λόγω του ωιδίου και του καύσωνα που επηρέασαν τις μη αρδευόμενες περιοχές. Συνολικά, μετά από μια σχετικά μικρή συγκομιδή το 2019, η Ισπανία επιστρέφει στην αυξημένη παραγωγή του 2018.

Αυτό είναι σχετικά απροσδόκητο επίπεδο παραγωγής, δεδομένων των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της. Πράγματι, η πράσινη συγκομιδή, ο καθορισμός μέγιστων αποδόσεων 20.000 kg ανά εκτάριο για τα λευκά και 18.000 kg για τα κόκκινα, με δήλωση της συγκομιδής για τα αμπελοτεμάχια και η ελάχιστη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. 9% στα σταφύλια που προορίζονται για οινοποίηση πιστεύεται ότι θα περιόριζα τον όγκο των κρασιών που θα παρήγαγαν τα οινοποιεία. Στην περιοχή της Castille-La Manche, η παραγωγή αναμένεται να φτάσει τα 23 Mhl κρασιού. «Με την εφαρμογή μέτρων αγοράς όπως η πράσινη συγκομιδή, η απόσταξη κρίσης και η ιδιωτική αποθήκευση, 4,2 Mhl αποσύρθηκαν από την αγορά, αφήνοντας στην περιοχή 10,8 Mhl οίνων σε απόθεμα στις 31 Ιουλίου, ή 2 Mhl λιγότερο από πέρυσι», ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα σε δελτίο τύπου.

Μέτρα στήριξης που θεωρούνται “σαφώς ανεπαρκή”

Όμως εκτός από αυτά τα νέα που προορίζονται να καθησυχάσουν τις αγορές, το ηθικό δεν είναι καλό στον τομέα. Αρκετοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της ισπανικής διεπαγγελματικής οίνου OIVE, ανεβαίνουν για να ζητήσουν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα μέτρα για να βοηθήσει τον τομέα να αντιμετωπίσει την κρίση Covid-19. “Ο τομέας βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και … εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, κινδυνεύει να καταρρεύσει”, προειδοποιεί η OIVE. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά συναντήσεων με τους διάφορους παράγοντες του τομέα «προκειμένου να αναλύσει την εξέλιξη της συγκομιδής και τη συμπεριφορά της αγοράς, να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης και να είναι σε θέση να προτείνει νέες πρωτοβουλίες».

Από την πλευρά της προσφοράς, η διεπαγγελματική πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί “ήταν σαφώς ανεπαρκή … Στις χώρες γύρω μας, τα μέτρα έχουν παρασχεθεί με εθνικούς πόρους, γεγονός που βάζει την Ισπανία σε μειονεκτικό επίπεδο”. Ζητά από τις δημόσιες αρχές να αναπτύξουν “φιλόδοξες διαφημιστικές εκστρατείες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, των τουριστών και των αγορών στη χώρα μας”.

Τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής

Επιπλέον, ενώ ένα τυπικό συμβόλαιο εθελοντικού χαρακτήρα, που επισημοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές Αυγούστου, εισήχθη σε μια προσπάθεια να καταστούν οι συναλλαγές πιο διαφανείς, οι αμπελουργοί της Castille-La Manche εκφράζουν τη λύπη τους για «πίεση στους αμπελουργούς έτσι ώστε» αποδέχονται τιμές στα σταφύλια που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής». Αυτό γίνεται παρά το ότι ένας νόμος που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους προβλέπει ρητά ότι η τιμή που συμφωνείται μεταξύ του παραγωγού και του πρώτου αγοραστή, πρέπει να καλύπτει το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι «δεν υπάρχει επίσημο έγγραφο που να καθορίζει αυτά τα κόστη παραγωγής», καταγγέλλει η ένωση νέων αγροτών στην περιοχή, η οποία επιβεβαιώνει ότι αυτό «επιτρέπει στους δύο μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, τον Félix Οι Solis και τον Garcia Carrion, να συνεχίσουν να ασκούν τη δεσπόζουσα θέση τους… ». Ας θυμηθούμε ότι αυτές οι δύο ομάδες βρίσκονται ήδη στην δικαιοσύνη και είναι ύποπτες για εμπορία νέων κρασιών με επισήμανση που αφορά παλαιωμένους οίνους.