Ισραήλ: Μεγάλες απώλειες για τα βιολογικά καρότα εν μέσω της πιο δύσκολης χρονιάς στην ιστορία του κλάδου

Το ισχυρό τοπικό νόμισμα, τα ελάχιστα περιθώρια εξαγωγών στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τον πόλεμο που επηρεάζει τη μεγάλη εξαγωγική αγορά της Ρωσίας, οι απότομες αυξήσεις στα έξοδα αποστολής και εισροών, έχουν συντελέσει στη δυσκολότερη χρονιά για τη βιομηχανία καρότου του Ισραήλ. Μέσα σε όλη αυτή την αναστάτωση, οι τιμές των βιολογικών καρότων είναι ίσως η πιο ανησυχητική ένδειξη.

«Τα βιολογικά καρότα υπέστησαν πολύ κακή αγορά. Διατηρούμε βιολογικά στο χαρτοφυλάκιό μας, αλλά είμαστε απασχολημένοι να το μειώσουμε δραστικά. Έχει 25% υψηλότερο κόστος ανάπτυξης, ενώ η αγορά δεν μπορεί να πληρώσει επιπλέον», δηλώνει στο FreshPlaza ο Amir Porat, Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης παραγωγού καρότου στο Ισραήλ, Gezer Shluhot.

Στη Γερμανία, την κορυφαία αγορά βιολογικών καρότων, η ισραηλινή εταιρεία στέλνει την καλύτερη ποιότητα προϊόντων, ωστόσο ούτε αυτό είναι πλέον αρκετό. «Ταξιδέψαμε εκεί για να συναντήσουμε αυτοπροσώπως τους πελάτες μας, ωστόσο είναι πολύ λυπηρό να κοιτάμε τους αριθμούς και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα βιολογικά δεν λειτουργούν» αναφέρει ο Porat. «Θα κρατήσουμε την προσοχή μας κοντά στις δυνατότητες της αγοράς, καθώς δεν μπορούμε να προμηθεύουμε με ζημία. Είναι κρίμα, διότι έχουμε αναπτύξει την τεχνογνωσία για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να μειώνουμε την παραγωγή μας κάθε χρόνο. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στα συμβατικά, μωβ, κίτρινα ή λευκά καρότα»…