Η ιστορία του μεταξιού ανοίγει δρόμους πολυπολιτισμικού τουρισμού

metaxi

Να ενώσουν με μια μεταξωτή κλωστή την Κίνα με την Ελλάδα μέσα από το πρόγραμμα «Silk Road Itinerary» επιχειρούν Κινέζοι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου μέσω της ΕΤΤ TOURISM και Εβρίτες μέσω της πρωτοβουλίας Φίλοι Μνημείων Μουσείων «Διδυμοτείχου Ανάδειξης». Η Διαδρομή του Μεταξιού ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη, κάνει στάση στην Αδριανούπολη, διέρχεται τη Θράκη και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. «Φέρνουμε Κινέζους τουριστικούς πράκτορες να γνωρίσουν το πρότζεκτ, τι υπάρχει στον δρόμο αυτόν και, τέλος, να το κοστολογήσουν», περιγράφει ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας, Παναγιώτης Φυδανάκης.

Πρόσφατα, 13 Κινέζοι επαγγελματίες του τουρισμού επισκέφθηκαν τον Έβρο, ακολουθώντας τη «Διαδρομή του δρόμου του μεταξιού» και εντυπωσιάστηκαν από τον αρχαιολογικό πλούτο, το φυσικό περιβάλλον, τα θρησκευτικά μνημεία, την παράδοση, τις στολές και, βέβαια, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία. Εξηγεί ότι το πρόγραμμα χρειάζεται να προχωρήσει παράλληλα από την ελληνική και την τουρκική πλευρά, γιατί οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις δύο χώρες.

Μπορεί η Κίνα να εγκαταλείπει τα τελευταία χρόνια τους μορεώνες, αλλά το μετάξι κατέχει ξεχωριστή θέση στην παράδοσή της και δικαιολογημένα πρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της ομώνυμης διαδρομής. Η πλούσια σουφλιώτικη παράδοση στα μεταξωτά παράλληλα με τα εξαιρετικά μουσεία που είναι αφιερωμένα στην ιστορία και στην τέχνη του μεταξιού και τον ισχυρό μεταποιητικό κλάδο δημιουργούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα και ένα επιχείρημα για να διατρέξει ο δρόμος μετά την Αδριανούπολη το Σουφλί.

κινεζοι μετάξι εβρος
Η κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, ένας Δρόμος» προβλέπει επίσης συνεργασία με το Μουσείο Μετάξης, το Δίκτυο Μουσείων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και περιλαμβάνει πολιτιστικές ανταλλαγές, κοινές εκθέσεις, ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο κ. Φυδανάκης τονίζει ότι το μετάξι αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία προσεγγίζει μέσα από τη διάσταση του χρόνου το μετάξι στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αναφορικά με τον τόπο. «Οι Κινέζοι είναι μορφωμένοι και φιλομαθείς, αγαπούν την ιστορία και σέβονται τους λαούς που έχουν πλούσια ιστορία», σχολιάζει. Οι Κινέζοι εντυπωσιάστηκαν, διαπιστώνοντας έναν διαφορετικό τρόπο παραγωγής μεταξιού μέσα από τις πρόσφατες ξεναγήσεις τους στα εβρίτικα μουσεία. Για την προβολή του Έβρου, η πρωτοβουλία των Φίλων αποφάσισε να συμμετάσχει τον Απρίλιο στην έκθεση Outbound Travel & Tourism Market 2019 στο Πεκίνο.