Τι ισχύει με την ΚΥΑ για την κάλυψη της ρήτρας στο αγροτικό ρεύμα

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κάλυψη του 80% του κόστους της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτών. Ήταν η πρώτη σημαντική απόφαση που φέρει την υπογραφή του νέου υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά.

Η εν λόγω απόφαση αναμενόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες από τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι από το καλοκαίρι και μετά λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, ακόμα και με τριπλασιασμό του κόστους, λόγω της επιβάρυνσης από τη ρήτρα αναπροσαρμογής που θεσπίστηκε εν μέσω κρίσης στην αγορά ενέργειας και καυσίμων.

Έκτακτος λογαριασμός για το τελευταίο πεντάμηνο του 2021

Να σημειωθεί ότι η ΚΥΑ αφορά την κάλυψη του 80% της χρέωσης που προέρχεται από τη ρήτρα αναπροσαρμογής για το πεντάμηνο Αύγουστος-Δεκέμβριος 2021. Για τη νέα χρονιά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», θα εκδοθεί νέα απόφαση, που θα αφορά την περίοδο κατανάλωσης του διμήνου Ιανουάριος 2022-Φεβρουάριος 2022. Όπως είχε αναφέρει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στη νέα απόφαση η κάλυψη της ρήτρας θα ανέρχεται στο 50%.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο που καλύπτει η ΚΥΑ, οι παραγωγοί θα λάβουν αυτές τις ημέρες έναν έκτακτο λογαριασμό. Όπως αναφέρει η απόφαση στο άρθρο σχετικά με την εφαρμογή της κάλυψης της ρήτρας αναπροσαρμογής: «Η επιδότηση, που υπολογίζεται για κάθε δικαιούχο, εφαρμόζεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εκδίδονται εντός πέντε (5) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας και εφεξής και καλύπτουν περιόδους κατανάλωσης, που εμπίπτουν στην περίοδο εφαρμογής του μέτρου. Στην περίπτωση που έχει ήδη εκδοθεί λογαριασμός, στον οποίο έχει χρεωθεί ρήτρα αναπροσαρμογής, που αφορά κατανάλωση της επιδοτούμενης περιόδου, η επιδότηση εφαρμόζεται σε λογαριασμό κατανάλωσης, ο οποίος εκδίδεται εντός δέκα (10) ημερών από την έναρξη ισχύος της παρούσας».

Πηγή με καλή γνώση της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία σημείωσε στην «ΥΧ» ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από το διάστημα μετά τις 15/2 οι παραγωγοί θα αρχίσουν να λαμβάνουν από τη ΔΕΗ τους έκτακτους λογαριασμούς που θα περιλαμβάνουν την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ανάλογα με την περίπτωση και το ποσό κατανάλωσης του δικαιούχου αγροτικού τιμολογίου, το έκτακτο τιμολόγιο που εκδίδεται μπορεί να είναι χρεωστικό ή πιστωτικό.

Τα de minimis κόβουν από τη στήριξη

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόβλεψη που υπάρχει στην ΚΥΑ ότι για κάθε δικαιούχο παραγωγό το ποσό που θα του αφαιρεθεί από την κατανάλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, συνυπολογιζομένων τυχόν λοιπών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που έχει λάβει το τρέχον και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, αν ένας παραγωγός έχει λάβει ενισχύσεις de minimis, τότε ανάλογα με το ποσό που είχε εισπράξει θα υπολογιστεί και η απομείωση στη ρήτρα που θα δει στον νέο λογαριασμό του, που εύλογα θα είναι μικρότερη του 80%. Να σημειωθεί ότι από τις 16/2 η «ΥΧ» επικοινώνησε με παραγωγούς που έλαβαν νέους λογαριασμούς από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με όσα μας είπαν, η έκπτωση που τους έγινε υπολειπόταν από το 80% του συνόλου του ποσού της ρήτρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η κάλυψη δεν ξεπερνούσε το 40%-50% της επιβάρυνσης.

Λογαριασμοί που ζαλίζουν

Τα νούμερα που καλούνται να πληρώσουν αγρότες και επιχειρήσεις τρομάζουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννη Μπούρα, για τον μήνα Ιανουάριο καλείται να πληρώσει 4.200 ευρώ αξία ηλεκτρικού ρεύματος και 14.210 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Το τελευταίο τρίμηνο, οι μηνιαίοι λογαριασμοί ρεύματος από περίπου 5.000 ευρώ έχουν εκτιναχθεί σε 13.000, 16.000 και 18.000 ευρώ. «Χοίρους εκτρέφουμε, όχι διαμάντια», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Λαρισαίος χοιροτρόφος, Θοδωρής Ξηρομερίτης, καλείται να πληρώσει για τις 31 ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου στη ΔΕΗ 10.507 ευρώ! Εάν υπολογιστεί και η έκπτωση που φτάνει τα 1.307,59 ευρώ, το πραγματικό κόστος εκτοξεύεται στα 393 ευρώ ημερησίως. Με το προηγούμενο τιμολογιακό καθεστώς, ο μηνιαίος λογαριασμός δεν ξεπερνούσε τα 4.500 ευρώ. Η αύξηση δηλαδή σε σχέση με πέρυσι είναι 133,5%.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Απόστολος Μπίλλης, ο οποίος διαθέτει θερμοκηπιακή μονάδα στο Κιλελέρ Λάρισας, δηλώνει ότι ο λογαριασμός του Ιανουαρίου προβλέπει αξία ρεύματος 1.050 ευρώ και ρήτρα αναπροσαρμογής 3.500 ευρώ. «Ακόμη και 50% να επιδοτηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, τα νούμερα δεν βγαίνουν», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, αναφέρει ότι έχουν τριπλασιαστεί τα έξοδα και υπάρχει αδυναμία συντήρησης των μονάδων, καθώς μέσα σε όλα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και οι ζωοτροφές.