Ισχυρό πυρήνα στα οπωροφόρα δέντρα αποκτά ο ΣΕΠΥ

Διεύρυνση με πέντε δυναμικές επιχειρήσεις φυτωρίων για τον Σύνδεσμο

Δυναμική εκπροσώπηση και παρουσία στα οπωροφόρα δέντρα αποκτά ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), μετά την ένταξη στο δυναμικό του πέντε επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, στις αρχές του 2023.

Ο λόγος για την Emphyton του Γιώργου Πουλτσίδη, τη Farm Hellas της Σοφίας Κεμπαπίδου, τα Οπωροφόρα Φυτά Γκλαβάκη, τα Φυτώρια Τσεσμελή και την Grinn του Βαγγέλη Μίλη, που έρχονται να προστεθούν στη Vitro Hellas, η οποία ήδη ανήκε στην «οικογένεια» του ΣΕΠΥ. Πρόκειται για έξι σημαντικές και εύρωστες επιχειρήσεις από τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, οι οποίες συνιστούν μια πολύ καλή «μαγιά» και, όπως αναφέρουν πηγές του Συνδέσμου, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για να τεθούν επί τάπητος και να λυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου.

Μάλιστα, στόχος του ΣΕΠΥ, όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρός του, Θανάσης Τσούτσας, είναι η διεύρυνση να συνεχιστεί με την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων από τον χώρο των φυτωρίων.

Σχέδιο για πιστοποιημένο σπόρο σε ρύζι, μηδική

Το επίσημο καλωσόρισμα των νέων μελών έγινε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΥ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί τέθηκαν βέβαια και μια σειρά από άλλα ενδιαφέροντα θέματα, το κυριότερο εκ των οποίων αφορά την προοπτική αναθεώρησης του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για το ρύζι και τη μηδική, προκειμένου να συνδεθεί σταδιακά η Συνδεδεμένη Ενίσχυση με τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου.

Η χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε όλες τις καλλιέργειες αποτελεί, όπως είναι γνωστό, πάγια θέση του Συνδέσμου, ωστόσο πλέον το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη θεωρεί απαραίτητη, από τη στιγμή που τόσο το ρύζι όσο και η μηδική υπόκεινται σε φυτοϋγεινομικό έλεγχο, όπως ανέφεραν υπηρεσιακά στελέχη στη διάρκεια της ΓΣ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή εισαγωγή της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου ως προαπαιτούμενο για τη Συνδεδεμένη, ξεκινώντας από τα 8 κιλά/στρέμμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί το κόκκινο ρύζι. Αντίστοιχα, στη μηδική υπάρχουν σκέψεις για χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο 100% προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της κουσκούτας.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι άμεσα υλοποιήσιμο και οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να ισχύσουν για το 2023, δεδομένου ότι η πρόταση αναμένεται να υποβληθεί μέσα στον Απρίλιο ενώ, όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο, θα προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, μεταξύ αυτών τους παραγωγούς και τη Διεπαγγελματική Ρυζιού. Την τελική απόφαση θα λάβει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, από τον ΣΕΠΥ εκφράστηκε για άλλη μια φορά δυσαρέσκεια για το ύψος των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν τα μέλη του και το οποίο, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση, δεν ανταποκρίνεται στις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα η Ελλάδα να συμμετέχει και να εκφράσει άποψη στη συζήτηση για τις νέες τεχνολογίες (new breeding technologies) η οποία, όπως σημειώθηκε, έχει ήδη ανοίξει στην Ευρώπη.