Ιταλία: Μείωση κατά 1/4 της χρήσης λιπασμάτων στα σιτηρά μέσω τεχνολογιών αιχμής

Στη διατήρηση ή ακόμα και στη βελτίωση της παραγωγικότητας, παρά τη μείωση των χημικών λιπασμάτων, προχώρησε μία επιχειρησιακή ομάδα από την Ιταλία. Ο λόγος για την ομάδα CERESO, η οποία πρωτοστατεί στη γεωργία ακριβείας, δείχνοντας πώς η τεχνολογία και η συνεργασία μεταξύ ερευνητών και αγροτών μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις εισροές και να προωθήσουν πιο βιώσιμα συστήματα καλλιεργειών σιτηρών.
Το έργο της ομάδας επικεντρώνεται στις καλλιέργειες σιτηρών και στην εφαρμογή της τεχνολογίας, έτσι ώστε να μειωθεί ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, διατηρώντας παράλληλα τις αποδόσεις. Μέχρι στιγμής, οι λύσεις της έχουν βοηθήσει τους αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν η κλιματική αλλαγή, η υποβάθμιση του εδάφους και η υπερβολική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ενώ έχει παράσχει επίσης στους ερευνητές πολύτιμες γνώσεις για τις σχέσεις εδάφους-φυτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του κλίματος.
Πρακτικές διαχείρισης του εδάφους
Πιο αναλυτικά, η ομάδα ανέπτυξε πρακτικές διαχείρισης του εδάφους για τη βελτιστοποίηση των εισροών, τη βελτίωση της υγείας του εδάφους και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας σιτηρών.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής, δημιούργησε μία πλατφόρμα που συνδυάζει εδαφολογικά και αγρονομικά κριτήρια για τον καθορισμό ομοιόμορφων ζωνών διαχείρισης. Προσαρμόζοντας τις παρεμβάσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ζώνης, η CERESO μείωσε σημαντικά τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, διατηρώντας ή βελτιώνοντας την παραγωγικότητα σε μια πιλοτική φάρμα 240 στρεμμάτων.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων της, η CERESO έδωσε έμφαση σε βιώσιμες πρακτικές, όπως η ελάχιστη άροση, η αμειψισπορά και οι τεχνικές βιολογικών και διατήρησης. Τα αποτελέσματα από τρία αγροκτήματα όπου δοκιμάστηκαν οι τεχνικές έδειξαν μείωση κατά 24% στη χρήση λιπασμάτων, χωρίς μείωση στις αποδόσεις.
Επιπλέον, η αποδοτικότητα χρήσης αζώτου και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη στο σκληρό σιτάρι βελτιώθηκαν. Σε μια επίσκεψη πεδίου, που οργανώθηκε από έναν συνεταιρισμό, συμμετείχαν 350 ντόπιοι αγρότες, οι οποίοι κατανόησαν τις δυνατότητες της γεωργίας ακριβείας και είχαν κίνητρο να υιοθετήσουν αυτές τις προσεγγίσεις.