Ιταλικό ενδιαφέρον για τις Καρολίνες που «χτυπούν» τα 70 λεπτά

Πράξεις στα 55 λεπτά για τα μεσόσπερμα ρύζια, «κουμπωμένοι» στις πωλήσεις οι παραγωγοί

Σε ανοδικό κανάλι παραμένει η εγχώρια αγορά του ρυζιού, με τις τιμές να έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα δελεαστικά επίπεδα, αλλά τους παραγωγούς να μη δείχνουν ιδιαίτερη βιασύνη να πουλήσουν.

Λίγο η απροθυμία να «φορτωθεί» η χρήση που λήγει σε λίγες μέρες με επιπλέον τζίρους, άρα και με υψηλότερα ενδεχομένως φορολογικά βάρη, λίγο η προσδοκία για κάτι (ακόμα) καλύτερο, η μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών έχει μεταθέσει τις αποφάσεις της για τις αρχές του επόμενου έτους. Ωστόσο, ακόμα και οι σχετικά λιγοστές πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως και οι τροχιοδεικτικές συζητήσεις μεταξύ αγοραστών και πωλητών, πιστοποιούν ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για το ελληνικό ρύζι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεσόσπερμα ρύζια «πιάνουν» έως και 55 λεπτά/κιλό, ενώ κόκκινο χτυπάει η ζήτηση για τις λιγοστές Καρολίνες, για τις οποίες προσφέρονται σήμερα έως και 70 λεπτά. Μάλιστα, για τις συγκεκριμένες ποικιλίες, ενδιαφέρον δεν εκδηλώνεται από τους εγχώριους ορυζόμυλους, αλλά και από ιταλικές επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν τρόπους να αντισταθμίσουν τη μειωμένη, λόγω ξηρασίας, παραγωγή του δικού τους Arborio και να καλύψουν την πελατεία τους. Στο μεταξύ, αγκυροβολημένα στα 47 κιλά/λεπτό παραμένουν από την περίοδο ακόμα του αλωνισμού τα μακρύσπερμα Bonnet.

Επιστροφή των Τούρκων

Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικό νέο είναι η επανεμφάνιση στην ελληνική αγορά των Τούρκων εμπόρων, μετά την άρση των δασμών που αποφάσισε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αυτό μας δίνει μια αισιοδοξία ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα και, ει δυνατόν, θα ανέβουν και λίγο ακόμα», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Α’ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Χρήστος Γκατζάρας.

«Βέβαια, θα πρέπει κι εμείς να χειριστούμε με προσοχή αυτό το ενδιαφέρον, γιατί, μην ξεχνάμε ότι, αν δεν μπορέσουν να καλυφθούν από εμάς σε επίπεδο τιμών ή διαθεσιμότητας, ενδεχομένως να στραφούν σε άλλες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ινδία κ.λπ.», τονίζει ο ίδιος.

«Το μακρύσπερμο ρύζι έχει “κολλήσει” στα 47 λεπτά, ωστόσο όσες ποσότητες βγαίνουν προς πώληση, φεύγουν αμέσως. Στα μεσόσπερμα Ronaldo πραγματοποιήθηκαν κάποιες αγορές στα 54 λεπτά/κιλό, ενώ στις Καρολίνες έχουν γίνει δουλειές με 68 και 70 λεπτά/κιλό», σημειώνει ο κ. Γκατζάρας. «Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο κόσμος είναι κάπως “κουμπωμένος” με τις πωλήσεις. Ευελπιστούμε ότι με το που θα αλλάξει ο χρόνος θα αρχίσουν να γίνονται πωλήσεις, ώστε να κυλάει ομοιόμορφα η αγορά και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να συσσωρευθεί προϊόν για το τέλος της σεζόν, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα», προσθέτει.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Ιταλών για τις ελληνικές Καρολίνες. «Είχαν πρόβλημα στην παραγωγή του Arborio φέτος και, προκειμένου να καλύψουν τις αγορές τους, προσπαθούν να γεμίσουν αυτό το κενό. Κι εμείς, ως συνεταιρισμός, έχουμε δεχτεί κρούσεις. Αν δεν βάλουν το χέρι στην τσέπη οι εγχώριοι ορυζόμυλοι, δεν αποκλείεται το προϊόν να διατεθεί στη γειτονική χώρα», υπογραμμίζει.

«Οι πράξεις που έχουμε υπόψη μας είναι στα 53 λεπτά για το Ronaldo και στα 55 λεπτά/κιλό για τη Luna. Τα Bonnet είναι στα 47 λεπτά ενώ για τις Καρολίνες ακούγονται πράγματι κάποιες ιδιαίτερα υψηλές τιμές, αλλά είναι πολύ μικρή η φετινή παραγωγή. Εμείς μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει κάποια πράξη», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Β΄ Συνεταιρισμού Ορυζοπαραγωγών Χαλάστρας, Βασίλης Κουκουρίκης.

Όπως εξηγεί, οι επαφές των Τούρκων μέχρι στιγμής είναι κυρίως διερευνητικές. «Αναζητούν μεγάλες ποσότητες, της τάξης των 2.000-3.000 τόνων ώστε να κάνουν κάποιο καράβι, όμως δυσκολεύονται να τις βρουν», σημειώνει.

Με premium τουλάχιστον 20% στην τιμή του Ronaldo νέα προσπάθεια για συμβολαιακή

Οι λιγοστές φετινές ποσότητες της Καρολίνας έχουν κινητοποιήσει τους εγχώριους μύλους, οι οποίοι δείχνουν διατεθειμένοι να συζητήσουν επί νέας βάσης για μια ακόμα προσπάθεια συμβολαιακής καλλιέργειας του εν λόγω ρυζιού.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των παραγωγών εμφανίζονται θετικοί, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο που θα καλύπτει το «χάντικαπ» των μειωμένων αποδόσεων και της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτούν οι συγκεκριμένες ποικιλίες Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη ωριμάσει σε επίπεδο Διεπαγγελματικής, όπου από την πλευρά των συνεταιρισμών η πρώτη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι προέβλεπε καθορισμό της τιμής βάσει της ιταλικής αγοράς Ente Risi.

Πωλήσεις σε πέντε δόσεις

Μετά τις ενστάσεις των ορυζόμυλων, οι συνεταιρισμοί επανήλθαν με νέα πρόταση, σύμφωνα με την οποία η τιμή αγοράς της Καρολίνας θα προκύπτει βάσει της τρέχουσας τιμής του Ronaldo, συν ένα ποσοστό 30%.

Από τις αντιπροτάσεις των μύλων και τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, διαφαίνεται ότι το τελικό ποσοστό θα κλείσει κάπου μεταξύ 20% και 30%, με το θέμα να κλείνει σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Διεπαγγελματικής στις αρχές του 2023. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία των βιομηχανιών είναι οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες να είναι τουλάχιστον 10.000 τόνοι, ενώ συμφωνία φαίνεται να υπάρχει στον τρόπο απορρόφησής τους σε πέντε τμηματικές πωλήσεις, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2023. «Εξαρχής είχαμε τονίσει στις επιχειρήσεις ότι πρέπει να υπάρχει μια εύλογη διαφοροποίηση, από 4-5 έως και 10 λεπτά σε σχέση με την τιμή του Ronaldo, ώστε να δελεαστεί ο παραγωγός και να έχει κίνητρο να καλλιεργήσει και την επόμενη χρονιά», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού, Λεωνίδας Κουιμτζής.

«Θεωρώ ότι η πρόταση που καταθέσαμε καλύπτει αυτή την ανάγκη ενώ, μέσω των τμηματικών πωλήσεων δίνεται η δυνατότητα αφενός να εξυπηρετηθούν οι παραγωγοί ώστε να μην πουλήσουν όλες τις ποσότητες μέσα στο 2023, αφετέρου να καλυφθούν και οι ανάγκες της βιομηχανίας που θέλει συγκεκριμένες ροές», προσθέτει ο ίδιος.