Ιταλικό σύστημα παρακολούθησης για αμπέλι, ελιά και σιτάρι

Ένα σύστημα παρακολούθησης, το οποίο βοηθά στην πρόβλεψη των κινδύνων για παράσιτα και ασθένειες που πλήττουν τα αμπέλια, τις ελιές και τις σιτοκαλλιέργειες, στην περιοχή της Ούμπριας, ανέπτυξε η επιχειρησιακή ομάδα Smart Meteo, όπως καταγράφεται στο περιοδικό της EIP-AGRI, Agrinnovation 2019. Η ιταλική επιχειρησιακή ομάδα στοχεύει στη μείωση των ζημιών που προκαλούνται σε αυτές τις καλλιέργειες με ταυτόχρονη μείωση στη χρήση παρασιτοκτόνων.

Η πλατφόρμα του Smart Meteo ενημερώνει τους αγρότες, παρέχοντας εβδομαδιαία δελτία καιρού με ακριβείς πληροφορίες, προκειμένου να τους βοηθήσει να προστατεύσουν τις ελιές τους, τα αμπέλια τους και τις σιτοκαλλιέργειές τους. Οι αντίστοιχες αναφορές περιλαμβάνουν τοπικές μετεωρολογικές παρατηρήσεις και προβλέψεις βάσει δεδομένων, οι οποίες έχουν συλλεχθεί μέσω ενός δικτύου που περιλαμβάνει περισσότερους από 100 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Επιπλέον, παρέχονται εξειδικευμένες πληροφορίες για τις καλλιέργειες, τα στάδια ανάπτυξής τους, καθώς και για ενδεχόμενες επιδρομές παρασίτων και εξάρσεις ασθενειών. Τα δεδομένα αποθηκεύονται κατηγοριοποιημένα σε τομείς παρατήρησης, ενώ παράλληλα προσδιορίζονται τα σημεία στα οποία ανιχνεύτηκαν παράσιτα ή ασθένειες.

Επιπλέον, όταν αναμένονται επιδρομές παρασίτων, οι αγρότες λαμβάνουν ενημέρωση για προληπτικές ενέργειες ή κατάλληλες θεραπείες. «Τα δελτία καιρού διατίθενται δωρεάν μέσω του ιστότοπου της εφαρμογής Smart Meteo», εξηγεί ο συντονιστής του έργου Alessandro Sdoga στο περιοδικό.

«Οι χρήστες του ιστότοπου έχουν περαιτέρω πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με το είδος καλλιέργειας που επιλέγουν, όπως ελιές, αμπέλια ή σιτηρά. Επίσης, αναπτύσσουμε εξειδικευμένες εφαρμογές, ώστε οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν τα αμπέλια και τις ελιές τους.

Προς το παρόν, μόνο εξειδικευμένοι τεχνικοί παρακολούθησης είναι σε θέση να ανεβάζουν μέσω αυτής της εφαρμογής τις παρατηρήσεις που έγιναν επί τόπου στα αγροκτήματα. Στο μέλλον, ωστόσο, αυτό θα μπορεί να γίνεται και από τους ίδιους τους αγρότες. Διαπιστώνουμε ότι πολλοί αγρότες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία των καλλιεργειών τους από παράσιτα και ασθένειες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ώστε να έχουν τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά οφέλη».