ΘΕΜΑ: Υβρίδια και ποικιλίες συντηρούν συγκρούσεις στην αμπελουργία

αμπέλι

Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης (4/10) των φορέων του αμπελοοινικού τομέα με τα υπηρεσιακά στελέχη και την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τις απόψεις τους στην «ΥΧ» κατέθεσαν όσοι έδωσαν το «παρών» στο υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της συζήτησης, έγινε διεξοδική αναφορά στα ανοιχτά μέτωπα, μετά την από 16/7/2018 ΥΑ (1649/89081), που χώρισε στα δύο τους συντελεστές του κλάδου. Αν και τα όσα ειπώθηκαν επιβεβαιώνουν για ακόμα μία φορά τα προηγούμενα ρεπορτάζ της «ΥΧ» αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης, ίσως η όλη αναταραχή να λειτούργησε εντέλει καταλυτικά, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καθίσουν συντεταγμένα γύρω από το ίδιο τραπέζι, να μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά και να επανατοποθετήσουν το τρένο της εθνικής στρατηγικής αμπέλου και οίνου ξανά στις ράγες του.

Η «ΥΧ» έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων του αμπελοοινικού τομέα ένα βήμα προς την επίλυση των ζητημάτων που σχετίζονται:

  1. με τις βελτιωμένες και αβελτίωτες ποικιλίες και με την εισαγωγή υβριδίων στον εθνικό κατάλογο;
  2. Θεωρείτε ότι εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα που σχετίζονται με τα ανωτέρω θέματα και χρήζουν νομοθετικής τροποποίησης;
  3. Τελικά, η πρόσφατη συζήτηση αποτελεί ένα βήμα προς τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον αμπελοοινικό τομέα;

Διαβάστε τις απόψεις και τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση φορέων – ΥΠΑΑΤ, στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!