«Ηχηρή» άρνηση για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Ένωσης Αγρινίου στην Ηλεία
Ηχηρό «όχι» στην επιδιωκόμενη από τον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Αγρινίου» εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, έκτασης 2.500 στρεμμάτων, στην παραλίμνια έκταση της λίμνης φράγματος Πηνειού – Κ. Καραμανλή, είπε κατά πλειοψηφία στην τελευταία συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ήλιδας.
Ταυτόχρονα, επικαιροποίησε την 169/2020 απόφαση δημοτικού συμβουλίου, να παραχωρηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η παραλίμνια έκταση των 6.500 στρεμμάτων δωρεάν, για 40 χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία οικολογικού χωριού λίμνης Πηνειού. Οι εξηγήσεις, που έδωσε σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επένδυση ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, κ. Κουτσουπιάς, δεν φαίνεται να έπεισε την πλειονότητα των δημοτικών συμβούλων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι, πέρα από την προβολή διαφανειών σε προτζέκτορα με την περιγραφή του προωθούμενου έργου και την ίδια την τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Αγρινίου, δεν υπήρξε κατάθεση σχετικών εγγράφων και συμφωνητικών που να εξηγούν με λεπτομέρειες τι πρόκειται να συμβεί, ενδεχομένως να έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας και σε πολλά σημεία έντονης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα (31/01/2022), δεν απαντήθηκαν με συγκεκριμένα στοιχεία τα ερωτήματα που υπέβαλαν ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΤΕΕ Ηλείας, Χρήστος Γεωργακόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.
Ζητήθηκαν εξηγήσεις για τους λόγους που η εταιρεία δεν προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του έργου, αλλά αντίθετα το κατάτμησε σε κομμάτια. Παράλληλα, τέθηκαν θέματα που αφορούν την ύπαρξη αρχιτεκτονικής άδειας, ή της ακριβούς καταγραφής του χώρου στον οποίο επιθυμεί η ΕΑΣ Αγρινίου να υλοποιήσει την επένδυση. Ο κ. Γεωργακόπουλος, μάλιστα, διερωτήθηκε με ποια κριτήρια η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας δεν χαρακτήρισε το συγκεκριμένο κομμάτι γης ως «υψηλής παραγωγικότητας», από τη στιγμή που δίπλα υπάρχει το φράγμα Πηνειού.
Συμφωνητικό μίσθωσης
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για μια επένδυση 164.000.000 ευρώ, τοποθέτηση 210 πάρκων φωτοβολταϊκών σταθμών, με 170.000 πάνελ, ισχύος 218 MW, για την οποία όμως δεν παρουσιάστηκε κανένας αναλυτικός προϋπολογισμός και κανένα σχέδιο.
Το μόνο έγγραφο, που αφορά το έργο και κατατέθηκε την επομένη του δημοτικού συμβουλίου στον πρόεδρό του, ήταν ένα 19σελιδο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης αγροτικού ακινήτου ανάμεσα στον ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και την υπό σύσταση ενεργειακή κοινότητα Ηλείας με την επωνυμία «Πόρτες» στην κοινότητα Αυγής Δήμου Ήλιδας.
Αυτό αφορά την ενοικίαση 13.419 τ.μ., με σκοπό την εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), διάρκειας εννέα ετών, με δυνατότητα παράτασης. Προβλέπεται μίσθωμα 100 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως. Ανάλογα συμφωνητικά αναμένεται να υπάρξουν και για τις υπόλοιπες ενεργειακές κοινότητες που, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται.
«Εμείς θα φύγουμε»
«Εμείς θα φύγουμε, εάν δεν θέλετε», δήλωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, φροντίζοντας βέβαια να προσθέσει πως εάν το έργο δεν γίνει τώρα από μια συνεταιριστική οργάνωση προς όφελος 3.000 Ηλείων, θα γίνει από ιδιώτες «θέλουν δεν θέλουν», όπως συνέβη σε ανάλογη περίπτωση σε περιοχή της Κοζάνης.
Το γεγονός, βέβαια, ότι κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο δεν έδωσε την έγκρισή του για το εν λόγω έργο, δεν φαίνεται να πτοεί την Ένωση Αγρινίου που συνεχίζει ακάθεκτη τον σχεδιασμό της, μην κάνοντας καν τον κόπο να την περιλάβει στην ανακοίνωσή της. Δεν κάνει πράξη τα λεγόμενα του ίδιου του προέδρου της ότι θα αποσυρθεί, εάν δεν υπάρχει αποδοχή του έργου. Να επισημάνουμε πως την αντίθεσή τους για το έργο εξέφρασαν δεκάδες πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
Την έντονη αντίδραση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Κάμπου, Κώστα Σπηλιωτόπουλου, όπως και των περισσότερων προέδρων των χωριών που συνορεύουν με τη λίμνη Πηνειού και επηρεάζονται από το έργο, προκάλεσαν οι εξηγήσεις που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου στο δημοτικό συμβούλιο.
«Παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Μας είπαν ότι δεν θα επηρεαστεί η κτηνοτροφία, ότι μπορούν να συνυπάρχουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα με γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, ότι μπορούν να σκιάζονται από τα πάνελς. Ακόμα και για ωφέλειες για τον τουρισμό μάς είπαν, ότι θα έρχονται τουρίστες να δουν τα φωτοβολταϊκά. Τα έχουν φτιάξει όλα πολύ ωραία. Δίνουν λεφτά για να πάρουν τη σιωπή μας. Εμείς, όμως, δεν θα κάνουμε πίσω», δήλωσε στην «ΥΧ».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσουπιάς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ένωση Αγρινίου αναλαμβάνει να ιδρύσει την ενεργειακή κοινότητα, εισπράττοντας μόνο από την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου. Πρόσθεσε, δε, πως μπορεί ο κάθε Ηλείος να μπει στην ενεργειακή κοινότητα ως μέτοχος, καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των 14.000 ευρώ, το οποίο θα του αποφέρει κέρδος 20% τον χρόνο. Πρόσθεσε, δε, πως η ΕΑΣ Αγρινίου δεν μπορεί να δώσει αντισταθμιστικά οφέλη στον δήμο, παρά μόνο οι μέτοχοι, αν θέλουν.
Στον «αέρα» η ενεργειακή κοινότητα της Κατούνας
Να σημειωθεί ότι ανάλογο έργο έχει δημιουργηθεί στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχει κατασκευαστεί φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 100 MW στο οποίο συμμετέχουν, σύμφωνα με την Ένωση Αγρινίου, 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων και από την οποία ευνοούνται άμεσα άλλες 2.200.
Αν και το έργο είναι έτοιμο εδώ και πολλούς μήνες και ήταν να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2021, εντούτοις ακόμα δεν έχει συνδεθεί, αφήνοντας στον αέρα τους επενδυτές.
Τι δηλώνει ο περιφερειάρχηςΣε δήλωσή του στην «ΥΧ» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως είναι υπέρ της αύξησης της χρήσης ΑΠΕ και της παραγωγής «πράσινης ενέργειας», υπό τις απαράβατες προϋποθέσεις της νομιμότητας, της κοινωνικής συναίνεσης και των επενδύσεων που έχουν σαφές αναπτυξιακό πρόσημο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σημειώνοντας ότι η περιφέρεια δεν έχει κάποιον αποφασιστικό ρόλο και ουσιαστική εμπλοκή στην εν λόγω επένδυση, ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε ότι «η περιφέρεια εγγυάται τη νομιμότητα, θεωρώντας ότι για όλες τις άλλες παραμέτρους θα ήταν επωφελής η δημιουργία ενός διαπαραταξικού οργάνου της τοπικής κοινωνίας της Ήλιδας, που θα διερευνούσε πλήρως όλες τις πτυχές της σχεδιαζόμενης επένδυσης». |
Διαβάστε επίσης: