Τι συνδέει το Αγρίνιο με το φωτοβολταϊκό της Ηλείας

Ο πρωτογενής τομέας της Δυτικής Ελλάδας εμφανίζει μια ιδιαίτερα φθίνουσα πορεία. Η καθαρή προστιθέμενη αξία, για παράδειγμα, που ουσιαστικά απεικονίζει την πορεία του αγροτικού εισοδήματος, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μειώνεται κατά 8,5% το έτος. Αυτοί οι ρυθμοί μείωσης είναι οι υψηλότεροι της χώρας, κατατάσσοντας την εν λόγω περιφέρεια στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ όλων των περιφερειών.

Όταν αυτά συμβαίνουν σε μια περιοχή η οποία διαθέτει ιδιαίτερα συγκριτικά αγροτικά πλεονεκτήματα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις ενέργειες που αναλαμβάνουν ή δεν αναλαμβάνουν όσοι συμμετέχουν στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού και, συνεπώς, του τοπικού αγροτικού εισοδήματος, ξεκινώντας βέβαια από τη δράση συλλογικών σχημάτων, όπως οι συνεταιρισμοί.

Δηλαδή, τις οργανωμένες παρεμβάσεις σε εκείνα τα αγροτικά προϊόντα που παράγει ένας συγκεκριμένος τόπος και οι αγρότες-μέλη της οργάνωσης, και όλα αυτά ακολουθώντας την ηθική και τις πρακτικές που διέπονται από τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Ωστόσο, την τελευταία περίοδο, η τοπική κοινή γνώμη έρχεται αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο: Η μεγαλύτερη συνεταιριστική οργάνωση του Αγρινίου, η οποία μάλιστα εμφανίζει με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φθίνουσα πορεία κύκλου εργασιών, ετοιμάζεται να υλοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες, με βάση τις διακηρύξεις της, επενδύσεις, όχι αγροτικού ενδιαφέροντος, ούτε στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Αντίθετα, σχεδιάζει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα, προϋπολογισμού 164 εκατ. ευρώ, στην Ηλεία!

Μάλιστα, όπως δήλωσε στέλεχός της την προηγούμενη Δευτέρα στα τοπικά μέσα, στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ήλιδα, το «πρότζεκτ σπάστηκε σε πολλά μικρά διάσπαρτα έργα, προκειμένου οι Ενεργειακές Κοινότητες που θα προκύψουν να είναι σταθερά απαλλασσόμενα έργα. Δεν απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία για αυτές τις επενδύσεις. Για αυτό και δεν χρειάζεται έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας».

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η άποψη που διατύπωσε ανώτατο στέλεχος του Αγρινίου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ήλιδας. «Η Ένωση δεν θα συμμετάσχει στις Ενεργειακές Κοινότητες, η Ένωση θα αναλάβει την κατασκευή, τη μελέτη και τη συντήρηση των φωτοβολταϊκών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για όλα αυτά έχει ξεκινήσει ένας ευρύτατος διάλογος στην τοπική κοινωνία. Πολλοί είναι εκείνοι που θέτουν σε συζήτηση την πραγματική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιοχής, μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν να παρουσιαστεί το συνολικό επενδυτικό σχέδιο με όλες του τις λεπτομέρειες, καθώς οι προσφορές για το κόστος κατασκευής, αντικατάστασης και συντήρησης του έργου είναι πτυχές που έχουν δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα σε αντίστοιχα έργα άλλων περιοχών.

Πολλοί είναι, τέλος, εκείνοι οι αγρότες που αναλογίζονται γιατί ενώ τα αγροτικά εισοδήματα φθίνουν, μία συνεταιριστική οργάνωση αναλαμβάνει εξωαγροτικές δραστηριότητες σε μία άλλη περιοχή και ποιος, τελικά, επωφελείται από τη δραστηριότητα αυτή.

Οι συζητήσεις, που πλέον μετατίθενται σύντομα στη Βουλή ή και σε άλλες αίθουσες, αναμένεται να είναι διαφωτιστικές.