Υπέρ της ελληνικής φέτας ο Μποβέ με βολές κατά της CETA

jose_bove-feta
Ο ευρωβουλευτής των Πράσινων ξεσπαθώνει κατά της συμφωνίας ΕΕ -Καναδά

Την ελληνική ταυτότητα της φέτας ως τη μόνη αυθεντική υποστηρίζει σε άρθρο – παρέμβασή του κατά της επικείμενης Συμφωνίας ΕΕ – Καναδά, CETA, ο Γάλλος ευρωβουλευτής με τους Πράσινους, Ζοζέ Μποβέ. Μάλιστα, δεν διστάζει να κατονομάσει τη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Γαλλίας, Lactalis, που έχει λανσάρει στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ το προϊόν President FETA!

«Η φέτα είναι ένα ελληνικό τυρί αναγνωρισμένο με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Πρέπει να παράγεται από πρόβειο γάλα», επισημαίνει ο Μποβέ. Βέβαια, όπως ο ίδιος αναφέρει, ο όμιλος Lactalis του Εμανουέλ Μπεσνιέ, ήδη από το 2013 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ προϊόν με την ετικέτα «President Feta crumbeld all natural always fresh & delicious». Τυρί, που, όπως καταγγέλλει, παράγεται από αγελάδες Αμερικής, αλλά έχει τις προϋποθέσεις να κατακτήσει τα αμερικανικά ψυγεία, αφού είναι φθηνό και σε ωραία συσκευασία.

jose_bove-feta

Για την ιστορία, ο Μπεσνιέ απασχόλησε το καλοκαίρι το σύνολο των γαλλικών ΜΜΕ, καθώς, όπως κατήγγειλαν οι Γάλλοι αγελαδοτρόφοι, η εταιρεία τους πλήρωνε σε πολύ χαμηλές τιμές, γεγονός που πυροδότησε την οργισμένη δυσαρέσκειά τους.

Όπως προειδοποιεί ο Μποβέ, στη σελίδα 517 της Συμφωνίας με τον Καναδά, η λέξη ΦΕΤΑ συνοδεύεται από έναν αστερίσκο, που παραπέμπει στη σελίδα 158. Το άρθρο 20.21, παράγραφος 1, συνεχίζει ο Μποβέ, αναφέρει πως η ονομασία των ΠΟΠ διακοσμημένων με έναν αστερίσκο θα μπορούν να πωλούνται (και να παράγονται) νόμιμα στον Καναδά, εάν συνοδεύονται με τις λέξεις «τύπου», «style» κ.ά. Άρα, type FETA, Τυρί style FETA, «όλα αυτά θα επιτρέπονται κι ας μην έχουν ούτε μία σταγόνα πρόβειου γάλακτος», υπογραμμίζει.

«Πραγματικά, αμφιβάλλω ότι οι Έλληνες αγρότες είναι σε θέση να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους», σημειώνει ο Γάλλος ευρωβουλευτής. «Οι παραγωγοί της φέτας, όπως και οι παραγωγοί άλλων ευρωπαϊκών τυριών, δεν μπορούν να χαίρονται για την πιθανή υπογραφή της CETA».

Το άρθρο του Ζοζέ Μποβέ αναρτήθηκε από τον ίδιο στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media.

  • Γεωργία Μπόχτη