Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

JRC: Νέο εργαλείο για την εκτίμηση των πλημμυρικών φαινομένων

08/10/2024
2' διάβασμα
jrc-neo-ergaleio-gia-tin-ektimisi-ton-plimmyrikon-fainomenon-334288

Ενα νέο εργαλείο για τις πλημμύρες και την εκτίμηση του βάθους και της έκτασης των υδάτων δημιούργησαν οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC), συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες με τοπογραφικά δεδομένα.

Καθώς οι καταστροφικές πλημμύρες απειλούσαν ζωές και υποδομές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, χάρτες από την Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών του Copernicus (CEMS) κατέδειξαν την έκταση των ζημιών στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Το εργαλείο που αναπτύχθηκε από το JRC, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή και προβλέπεται ως μελλοντική εξέλιξη του CEMS, θα βελτιώσει την ακρίβεια της οριοθέτησης των πλημμυρών και το βάθος των πλημμυρικών υδάτων.

Οι δορυφορικές εικόνες χρησιμοποιούνται ήδη για τη χαρτογράφηση των πλημμυρισμένων περιοχών, την παρακολούθηση της εξέλιξης των πλημμυρών και τη στήριξη των προσπαθειών αποκατάστασης. Ωστόσο, σύμφωνα με το JRC, οι δορυφορικές εικόνες έχουν περιορισμούς, καθώς η κάλυψη του νέφους, η πυκνή βλάστηση ή οι μεγάλες υποδομές σε αστικές περιοχές μπορούν να εμποδίσουν ή να υποβαθμίσουν το σήμα των δορυφορικών αισθητήρων. Επιπλέον, στην περίπτωση των πλημμυρών, υπάρχει ένα άλλο μειονέκτημα, καθώς οι δορυφόροι δεν μπορούν να καταγράψουν το βάθος του νερού.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κενών, οι επιστήμονες του JRC ανέπτυξαν το εργαλείο εκτίμησης της έκτασης των πλημμυρών και του υδατικού βάθους, FLEXTH. Το εργαλείο συνδυάζει χάρτες έκτασης πλημμυρών που προέρχονται από δορυφόρους με άμεσα διαθέσιμα τοπογραφικά δεδομένα για την ταχεία εκτίμηση του βάθους των πλημμυρών και την εξάπλωση της έκτασής τους σε περιοχές που δεν καλύπτονται από τον δορυφορικό αισθητήρα. 

Η μέθοδος FLEXTH για τη μέτρηση του βάθους του νερού

Μέχρι τώρα, οι εκτιμήσεις του βάθους του νερού βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε επίγειες παρατηρήσεις, καθώς οι δορυφόροι δεν μπορούν να το καταγράψουν. Το νέο εργαλείο, FLEXTH, ξεπερνά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τους περιορισμούς των δορυφορικών δεδομένων, παρέχοντας ακριβείς πληροφορίες τόσο για το βάθος του νερού όσο και για την έκταση των πλημμυρών. Αυτό το καταφέρνει συνδυάζοντας έναν χάρτη οριοθέτησης πλημμυρών ενός συνεχιζόμενου ή προηγούμενου συμβάντος πλημμύρας με τοπογραφικές πληροφορίες για να καλύψει τα κενά όπου τα δορυφορικά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα.