Καβάλα: Δυναμικοί αγώνες κατά φωτοβολταϊκού πάρκου από την Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λεκάνης

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας, Νίκος Δημόπουλος, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Νέστου ότι έμαθε, τυχαία, την πρόθεση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 1.460 στρεμμάτων στην περιοχή της Λεκάνης, με 114.000 πάνελ, στα βορειοανατολικά του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων.

«Η εταιρεία επέλεξε την πλευρά των πολυγώνων, από όπου αναπνέει η Λεκάνη, καθώς είναι στον Νέστο, μόλις 30 μέτρα από τον οικισμό και απλώνεται σε περιοχή χορτολιβαδική, με σταβλικές εγκαταστάσεις και βοσκότοπους. Επιπλέον, ένα μέρος είναι δασική έκταση», περιγράφει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, η γνωμοδότηση του Δασαρχείου Καβάλας, στο πλαίσιο αδειοδότησης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το έργο, διακρίνει «σε ποια επιμέρους τμήματα της αιτηθείσας έκτασης δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση του έργου».

Επιπλέον, ο κ. Δημόπουλος αναφέρει ότι σημαντική έκταση που πρόκειται να καταλάβει το έργο προκαλεί αλλαγή στις χρήσεις γης, στερώντας ζωτικές εκτάσεις από τη δραστηριότητα χρηστών του οικοσυστήματος, όπως είναι οι κτηνοτρόφοι. Η εταιρεία υπαναχώρησε σχετικά και άλλαξε τις αποστάσεις, απεγκλωβίζοντας κάποιες σταβλικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων, αυτή είναι μια κίνηση τακτικής. «Αναφέρουν, επίσης, ότι θα απασχοληθούν 14 άτομα κατά τη διάρκεια των εργασιών και μόνο», προσθέτει.

Σε συγκέντρωση που έγινε στην επίμαχη περιοχή, δημιουργήθηκε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λεκάνης του Δήμου Νέστου και ανέλαβε κινητοποίηση με επιστολές και συγκεντρώσεις. Στις 21 Ιανουαρίου, έγινε η 1η Γενική Συνέλευση του ΔΔ Λεκάνης, με θέμα τη «Γνωμοδότηση για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: “Φωτοβολταϊκός Σταθμός με συνολική ισχύ 75 MW της CES 2 ΙΚΕ στην περιοχή Λεκάνη της ΠΕ Καβάλας”». Η τελευταία συγκέντρωση έγινε με επιτυχία στις 10 Μαρτίου, με σύνθημα «κατά της άναρχης και υπέρμετρης εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ».

Ο κ. Δημόπουλος παραθέτει την αναμονή εκκρεμών αιτήσεων προς αξιολόγηση δύο φωτοβολταϊκών σταθμών της εταιρείας DIREEN AE στις θέσεις Κρανιά Λύκου και Πηγάδι, σε απόσταση λιγότερη του χιλιομέτρου από το έργο της Λεκάνης, ισχύος 10 MW επί δύο. «Η πρώτη εταιρεία επικαλείται ότι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή και άλλες ΑΠΕ, ενώ δεν ισχύει, γιατί μπορεί να εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αλλά δεν έχει γίνει έργο. Επιπλέον, τοποθετήθηκε μια κεραία που μετράει τον αέρα, με σκοπό την εγκατάσταση ανεμογεννητριών», λέει.

Ο κ. Δημόπουλος θυμίζει ότι σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τον Φεβρουάριο εγκρίθηκε ομόφωνα το ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα για αρνητική στάση απέναντι στην εγκατάσταση.

Η επιτροπή προσπαθεί να φρενάρει το έργο σε επίπεδο γνωμοδοτήσεων, στην παρούσα φάση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, θα κινηθεί προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.