Καμπανάκι φέτος για τις χαμηλές τιμές στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής

Αδιέξοδο έχει δημιουργηθεί για τους παραγωγούς της Χαλκιδικής, με την πράσινη ελιά, καθώς φέτος η παραγωγή φέτος είναι ιδιαίτερα μειωμένη. Σύμφωνα με την Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτή Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί παραγωγοί σκέφτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, λόγω των χαμηλών τιμών, του προϊόντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η  καλλιέργεια της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που έχει το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής σε όλη τη χώρα,  απασχολεί 22.000 εκμεταλλεύσεις που διαχειρίζονται 60.000 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Καλλιεργούνται πάνω από 300.000 στρέμματα ελιάς, ενώ το 80% του πληθυσμού της Χαλκιδικής ασχολείται με την καλλιέργεια και τα προϊόντα της ελιάς. Ακόμα, λειτουργούν 80 μεταποιητικές μονάδες ελιάς και 40 ελαιοτριβεία.

Η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, εξήγησε, αποτελεί το 50% της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και το 43% του συνόλου των εξαγωγών του κλάδου. Μόνο από τη Χαλκιδική εξάγονται 20.000 τόνοι πράσινης ελιάς σε 45 χώρες. Μάλιστα, η παραδοσιακή καλλιέργεια της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής δίνει προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

«Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη και παρόλα αυτά οι τιμές που οι έμποροι δίνουν αυτήν την περίοδο στους παραγωγούς για την ελιά Χαλκιδικής ξεκινάν από 0,30 ευρώ τα  200 τεμάχια το κιλό και φτάνουν τα 0,80 ευρώ τα 110 τεμάχια το κιλό. Η τιμή παραγωγού για την περσινή χρονιά ήταν ένα 1,30 ευρώ-1,35 ευρώ το κιλό, ενώ την ίδια περίοδο το 2014 ήταν στα 2,30-2,35 ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης , Ευάγγελος Αποστόλου υποστήριξε κατά την πρωτολογία του πως οι επιτραπέζιες ελιές υπάγονται στο καθεστώς Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, με τον κανονισμό του 1308/13 και τα βασικά μέτρα για τη στήριξη του χώρου λαμβάνονται και αποφασίζονται από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο Υπουργών, τις διαχειριστικές αρχές. Αυτό σημαίνει ότι τις παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο, λίγο έως πολύ, τις περιορίζουν.

Σημείωσε πως η φετινή χρονιά έχει μειωμένη παραγωγή, αλλά επειδή η παραγωγή της περασμένης χρονιάς ήταν πολύ μεγάλη εξακολουθεί να πιέζει τις τιμές και της φετινής χρονιάς.

Τόνισε πως γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις, είτε μέσω ΠΣΕΑ ή και με διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους. Ανέφερε μάλιστα πως κατά την τριετία 2015-2017 η ΕΑΣ Πολυγύρου και η ΕΑΣ Χαλκιδικής έχουν ήδη πάρει -ως οργανώσεις ελαιουργικών φορέων- συγκεκριμένη χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 1,27 εκατομμυρίων.

Εξήγησε πως υλοποιούνται έξι προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων, μέσα στα οποία περιλαμβάνεται και η επιτραπέζια ελιά.. «Αυτό το πρόγραμμα έχει στη διάθεσή του ποσό 22,3 εκατομμύρια ευρώ» είπε, ενώ σημείωσε πως θα μπει σε πρόγραμμα προώθησης και το 2017 εφ΄όσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από τους εκπροσώπους φορέων.

Η κ.Ιγγλέζη σημείωσε πως «οι ενισχύσεις είναι πολύ σημαντικές για την προώθηση του προϊόντος αλλά το πρόβλημα είναι το πώς αντιμετωπίζουν οι έμποροι το γεγονός ότι οι παραγωγοί βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση των εμπόρων και σε εκμετάλλευση από τους εμπόρους. Υποστήριξε πως παρόμοια είναι η κατάσταση με τους παραγωγούς βερίκοκου και τους μελισσοκόμους της περιοχής.

Η κατάσταση αυτή, σημείωσε η βουλευτής Χαλκιδκής στη δευτερολογία της, «δημιουργεί αδιέξοδο στους ελαιοπαραγωγούς, που δεν μπορούν πλέον να ζήσουν από τις καλλιέργειές τους. Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που σκέπτονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια της πράσινης ελιάς είτε να στραφούν στην ελαιοπαραγωγή. Το γεγονός αυτό θα στερήσει από την Χαλκιδική ένα εξαιρετικό προϊόν και από την Ελλάδα ολόκληρη, που αποτελεί σφραγίδα για την περιοχή, αλλά και από την χώρα ένα σημαντικό,  εξαγώγιμο προϊόν». Η ίδια ζήτησε να ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που έχετε πάρει για την θεσμοθέτηση των αγορών- παραγωγών και να δοθεί ώθηση στον αγροτουρισμό.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη δευτερολογία του σημείωσε πως η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής είναι γνωστή στις διεθνείς αγορές για την ποιοτική της υπόσταση, γεγονός που ωθεί άλλες εταιρίες στην προσπάθεια να το εκμεταλλευθούν «παραπλανώντας τους καταναλωτές, τους δικούς τους, για να μπορούν ουσιαστικά να εξασφαλίζουν την κατανάλωση που μπορεί αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, το ποιοτικό, το δικό μας να προσφέρει».

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε πως «πρέπει οπωσδήποτε η διαδικασία προώθησης να περάσει μέσα από συνεργατικά σχήματα» και σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για τη διαδικασία οργάνωσης ομάδων παραγωγών διεπαγγελματικών οργανώσεων και για τον συγκεκριμένο κλάδο, όπου εκεί δημιουργούνται και προϋποθέσεις επιπλέον ενίσχυσης των συγκεκριμένων μορφών συνεργατισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να απολαμβάνει για πέντε χρόνια κάλυψη των δαπανών λειτουργίας μέχρι το ύψος των 100.000 ευρώ» , είπε ο υπουργός. Χαρακτήρισε το κίνητρο σημαντικό για συνεργασία τονίζοντας πως «η παρέμβαση του χώρου που εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα τη διακίνηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων περιορίζεται και τα οποιαδήποτε οφέλη από την προστιθέμενη αξία των συγκεκριμένων προϊόντων πάνε στους ίδιους τους παραγωγούς, στους ίδιους τους αγρότες».