KAFSIS σε «ΥΧ»: «Σε 8-9 ημέρες θα έχουν μαζευτεί τα νεκρά ζώα»

Και ο στρατός στη μάχη της περισυλλογής

των Γιώργου Ρούστα, Αντώνη Ανδρονικάκη

Σε μια προσπάθεια ομαλοποίησης άρχισε να εισέρχεται σταδιακά από την Πέμπτη 14/9 η επιχείρηση περισυλλογής νεκρών ζώων στη Θεσσαλία, τα οποία δικαιολογημένα χαρακτηρίζονται ως «υγειονομική βόμβα», καθώς το φαινόμενο σήψης που παρουσιάζουν μετά από μέρες που βρίσκονται θαμμένα στο νερό και στη λάσπη απειλεί με μολυσματικές ασθένειες.

Η μάχη της περισυλλογής είναι άνιση, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση παντού, ενώ στην επιχείρηση που οργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν συνδράμουν ουσιαστικά οι δήμοι, οι οποίοι δηλώνουν έλλειψη προσωπικού και μηχανημάτων. Την απροθυμία τους κατήγγειλε με δηλώσεις του και ο ΥΠΑΑΤ Λ. Αυγενάκης. Τελικά, αποφασίστηκε να συνδράμει ο στρατός με προσωπικό και μηχανήματα, καθώς η ατμόσφαιρα στη Θεσσαλία άρχισε να γίνεται αποπνικτική.

Είχε προηγηθεί κοινή επιχείρηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Το απόγευμα της Τετάρτης κατέστη δυνατή η προσέγγιση οδικώς τόσο των φορτηγών, όσο και του προσωπικού της μεγάλης μονάδας διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων (νεκρών ζώων) στη ΒΙΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ που παρέμενε κλειστή λόγω αδυναμίας πρόσβασης.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί 250 τόνους νεκρών ζώων ανά 12 ώρες, ενώ υπάρχει πλέον η δυνατότητα τα συνεργεία που επιβλέπει η κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να διαχειριστούν 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα εντός της μονάδας και με δυνατότητα μεταφοράς περίπου μίας ώρας από τους χώρους αποκομιδής νεκρών ζώων. Το γεγονός αυτό θα επιταχύνει το έργο της αποκομιδής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η συγκεκριμένη μονάδα, η διαχείριση των νεκρών ζώων γινόταν σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον ΕΛΓΑ (μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 14/9), υπήρχαν οι παρακάτω δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου: 61.786 αιγοπρόβατα, 19.355 χοίροι, 5.306 βοοειδή, 123.810 πτηνά, 43.980 μελισσοσμήνη. Ο αριθμός των δηλωθέντων ζώων μεγαλώνει συνεχώς.

✱ Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9/23) είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί 27.736 νεκρά ζώα.

✱ Για τα χοιρινά: Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9/23) είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί 10.103 νεκρά ζώα.

✱ Για τα βοοειδή: Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9/23) είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί 44 νεκρά ζώα.

✱ Για τα πτηνά: Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9/23) είχαν συλλεχθεί και διαχειριστεί 25.400 νεκρά ζώα.

ΚAFSIS: «Σε 8-9 ημέρες θα έχουν συλλεγεί τα νεκρά ζώα»

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον Θοδωρή Κασκάνη, επικεφαλής της «KAFSIS», εταιρείας που έχει αναλάβει μέρος της διαχείρισης των νεκρών ζώων. Όπως μας είπε, «εμείς ξεκινήσαμε από το προηγούμενο σαββατοκύριακο και διαχειριζόμαστε τα ζωικά υποπροϊόντα. Μέχρι στιγμής, και σε ό,τι αφορά τις καύσεις, εμείς έχουμε διαχειριστεί 25.000 πτηνά, 4.000 αιγοπρόβατα και 4.000 χοίρους. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου, σύμφωνα με τη νομοθεσία, η ίδια η περιφέρεια κατά παρέκκλιση έχει ξεκινήσει το έργο της υγειονομικής ταφής σε ελεγχόμενους χώρους. Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία τα διαθέτει μόνο η περιφέρεια».

Στη συνέχεια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι η σύμβαση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη συλλογή, τη μεταφορά και την αποτέφρωση των ζώων προβλέπει ότι η ευθύνη της εταιρείας φτάνει έως τη συλλογή των ζώων με φορτηγά, εκτός της ιδιοκτησίας των παραγωγών και όχι μέσα στις μονάδες τους.

«Επειδή οι συνθήκες είναι έκτακτης ανάγκης, η περιφέρεια βοηθά στη συλλογή των ζώων μέσα από τις μονάδες», εξηγεί. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση του κ. Κασκάνη στην «ΥΧ», «μετά το άνοιγμα της μονάδας στη ΒΙΠΕ Λάρισας, εκτιμώ ότι μέσα σε οκτώ με εννιά ημέρες από την ημέρα που θα απομακρυνθούν τα νερά από τις μονάδες θα έχουν συλλεχθεί τα νεκρά ζώα».

Τι ισχύει για τη χορήγηση ζωοτροφών

Από σήμερα, Παρασκευή 15/9, αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους, των οποίων τα ζώα είναι χωρίς στέγη (καταστράφηκαν οι μονάδες), ή είναι μαντρωμένα χωρίς, όμως, τροφή.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει καλέσει τους κτηνοτρόφους των οποίων οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές από τη θεομηνία Daniel και αδυνατούν να σιτίσουν τα ζώα τους, λόγω καταστροφής των αποθηκευμένων τους ζωοτροφών, να επικοινωνήσουν με τους οικείους δήμους και να δηλώσουν το είδος και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που έχει διασωθεί, προκειμένου να τους χορηγηθούν ζωοτροφές για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που θα διατεθεί για τη χορήγηση ζωοτροφών από την κυβέρνηση θα ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. Μέχρι χθες, Πέμπτη, είχαν ανταποκριθεί οι παρακάτω δήμοι: Τυρνάβου (27.000 ζώα, δεν χάθηκε ούτε ένα), Γοργοβιτών Παλαμά Καρδίτσας (2.500), Κάμπου Καρδίτσας (3.500), Κιλελέρ (είχαν δηλωθεί 300 αγελάδες, αναμενόταν και η καταγραφή των αιγοπροβάτων).

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023