Αναποτελεσματικά και επικίνδυνα τα παράνομα φυτοφάρμακα
Τα ζητήματα τα οποία αφορούν, πολυποίκιλα, την προστασία της παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος αλλά και του περιβάλλοντος βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των προσπαθειών του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Στο πλαίσιο αυτό, ζητήματα όπως τα παράνομα και επικίνδυνα φυτοφάρμακα αλλά και η γεωργία ακριβείας και οι προοπτικές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αποτελούν σημεία διαρκούς αναφοράς του Ινστιτούτου.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο κρίσιμος ρόλος που έχει το Μπενάκειο στον έλεγχο των παράνομα εισαγόμενων σκευασμάτων, αφού λειτουργεί ως ελεγκτικός – επιστημονικός μηχανισμός τόσο για τις νόμιμες όσο και τις παράνομες εισαγωγές. Όπως, όμως, αποκάλυψε στην «ΥΧ» η διευθύντρια του Ινστιτούτου, Κυριακή Μαχαίρα, «κατά κανόνα έχουμε πρόβλημα με τα δείγματα των εισαγόμενων που μας αποστέλλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».
Εξειδικεύοντας το πρόβλημα, η κ. Μαχαίρα διευκρίνισε ότι στα παράνομα εισαγόμενα φυτοφάρμακα υπάρχουν δύο κατηγορίες. «Οι παράνομες δραστικές ουσίες που έχουν φύγει από την αγορά και οι δραστικές ουσίες οι οποίες είναι εγκεκριμένες στην αγορά αλλά είναι από άλλον παρασκευαστή, με άλλες διαδικασίες, με άλλες προδιαγραφές». Πρόσθεσε, δε, ότι σε ένα παράνομο γεωργικό φάρμακο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για την αποτελεσματικότητά του ούτε για τη φυτοτοξικότητά του.
Διαβάστε ακόμη: Οι κρητικοί αγωνιούν για τα παράνομα φυτοφάρμακα
Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ότι με τη χρήση ενός τέτοιου είδους φυτοφαρμάκου, ο αγρότης είναι δυνατόν να καταστρέψει και την παραγωγή του: «Ρισκάρει πάρα πολλά για μια πολύ μικρή ενδεχομένως διαφορά στη τιμή», υπογράμμισε η κ. Μαχαίρα και επεσήμανε: «Τα παράνομα έχουν μέσα προσμίξεις και, δυστυχώς, οι προσμίξεις κατά κανόνα είναι πιο τοξικές από τη δραστική ουσία», γεγονός που δεν δημιουργεί μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα προβλήματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν μετά από πολύ καιρό. Ποιες όμως είναι οι «μητροπόλεις» παραγωγής παράνομων φυτοφαρμάκων; «Υπάρχουν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία που παράγουν τέτοια φυτοφάρμακα όμως η κύρια πύλη εισόδου στη χώρα μας είναι η Τουρκία χωρίς βέβαια να αποκλείονται και μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια όπως αυτό του Ρότερνταμ στην Ολλανδία.
- Κώστας Τσαπάκης, Νίκος Λάππας