Ε. Καϊλή: Να επωφεληθεί η Ελλάδα της δυνατότητας αύξησης των προκαταβολών στους αγρότες

Ε. Καϊλή: Να επωφεληθεί η Ελλάδα της δυνατότητας αύξησης των προκαταβολών στους αγρότες

“Να επωφεληθεί η Ελλάδα της δυνατότητας αύξησης των προκαταβολών στους αγρότες”, δηλώνει η Εύα Καϊλή για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δεκαπέντε κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορούν να αυξήσουν τις προκαταβολές στους αγρότες που πλήττονται από δυσχερείς κλιματολογικές συνθήκες και αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, στο πρώτο μέρος του 2017. Η συμφωνία καλύπτει τις άμεσες ενισχύσεις και ορισμένες ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, που κατά κανόνα χορηγούν τα κράτη μέλη από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Στις άμεσες ενισχύσεις η προκαταβολή μπορεί να φτάσει στο 70 % από το 50%, στις δε ενισχύσεις αγροτικής ανάπτυξης το μέγιστο ποσό της προκαταβολής ορίζεται στο 85 % από το 75%.

Ε. Καϊλή: Να επωφεληθεί η Ελλάδα της δυνατότητας αύξησης των προκαταβολών στους αγρότες

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με αφορμή την συμμετοχή της στο διευρυμένο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στην Κομοτηνή στις 13 Οκτωβρίου μίλησε στο www.ypaithros.gr για την παρέμβαση που είχε γίνει από την ίδια και στελέχη της Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να επωφεληθούν του μέτρου οι Έλληνες αγρότες. «Είναι από τις λίγες φορές που η Ελλάδα βρίσκεται στις θετικές εξαιρέσεις αυτών των πολιτικών. Έχουμε κάνει μια παρέμβαση, σε συνεργασία με υποψήφιους βουλευτές, συνεργάτες μου και στελέχη της περιφέρειας και των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, για να πιέσουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κάναμε μια παρέμβαση από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες για να επιταχυνθούν αυτές οι διαδικασίες και να ξεκαθαρίσει το τοπίο και φαίνεται ότι μπορούμε να επωφεληθούμε. Εμείς,  ανοίγουμε τις δυνατότητες αλλά θα πρέπει και η Ελλάδα να τις αγκαλιάσει και να τις εκμεταλλευτεί πολύ γρήγορα».

Το μέτρο ρίχνει και το μπαλάκι στις χώρες που περιλαμβάνει η συμφωνία καθώς απαιτείται  να έχουν την ρευστότητα για να το υλοποιήσουν. «Οι χώρες πρέπει να κινητοποιούν τα κονδύλια που είναι κλειδωμένα γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Οφείλει και η χώρα να θέλει να βοηθήσει. Όταν εξαιρείται από τους οικονομικούς περιορισμούς και της επιτρέπεται να σώσει μια κατάσταση πριν δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία νομίζω ότι η κυβέρνηση οφείλει να βάλει το θέμα πρώτο στην ατζέντα» σχολίασε.

Η κ. Καϊλή δήλωσε ότι είναι στην διάθεση των παραγωγών όχι μόνο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αλλά και για να τους φέρει σε επαφή με τους αρμοδίους ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά. «Είναι ένα επάγγελμα σκληρό με πολλούς εξωγενείς παράγοντες να το επηρεάζουν κι αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε μια ταλαιπωρημένη χώρα. Η συγκεκριμένη απόφαση δείχνει ότι η Ευρώπη κατανοεί κι επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες στήριξης».