BASF: Καινοτόμα τεχνολογία ο συνδυασμός Provisia® και Clearfield®

Η BASF δίνει αξία στην καλλιέργεια ρυζιού

Η Μαριάννα Βρεττού-Σούλτες, διευθύντρια Μάρκετινγκ BASF, ο Δηµήτρης Σέρβης, διευθυντής Τεχνικού ΤµήµατοςBASF Ελλάς, και η Σοφία Ζιώγα, υπεύθυνη Μεγάλης Καλλιέργειας, Τµήµα Marketing BASF Ελλάς.

Με μια άκρως επαγγελματική και διαδικτυακή ενημέρωση στελέχη της BASF Ελλάς παρουσίασαν τα νέα προϊόντα της εταιρείας που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της και αφορούν την καλλιέργεια του ρυζιού. Στόχος να δοθεί λύση στο πρόβλημα του κόκκινου ρυζιού.

Βασίλης Γούναρης, διευθύνοντας σύµβουλος της BASF Ελλάς

Σύμφωνα με τον Βασίλη Γούναρη, διευθύνοντα σύμβουλο της BASF Ελλάς, «πρόκειται για μία καινοτομία που, σε συνδυασμό με τους σπόρους της καταξιωμένης τεχνολογίας Clearfield, μπορεί να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων. Η γεωργία αλλάζει και απαιτεί συνδυασμούς λύσεων και καινοτομία από τον σπόρο έως τη συγκομιδή. Λύσεις που διευκολύνουν και ενισχύουν τους παραγωγούς και που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της βιομηχανίας».

Κωνσταντίνος Μάττας, ομότιμος καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής ΑΠΘ

Ο Κωνσταντίνος Μάττας, ομότιμος καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες αποτελούν για τον ίδιο τη μεγαλύτερη πρόκληση στην καλλιέργεια του ρυζιού. «Έρχεται να καλύψει το θέμα των ζιζανίων που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Το δεύτερο είναι η πιστοποίηση, από τον σπόρο μέχρι την παραγωγή, ώστε να έχει το τελικό προϊόν μια υπεραξία».

Από τα σημαντικότερα ζιζάνια της καλλιέργειας του ρυζιού, με βάση τη συχνότητα, την πυκνότητα εμφάνισης και τη ζημιά που προκαλούν στην καλλιέργεια, αλλά και στη δυσκολία αντιμετώπισής τους είναι το κόκκινο ρύζι (Oryza sativa L.), η μουχρίτσα και η μοσχοκύπερη.

Κωνσταντίνος Μπόζογλου, διευθυντής Ανάπτυξης Ζιζανιοκτόνων Ν. Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής

Σε αυτά έκανε αναφορά ο Κωνσταντίνος Μπόζογλου, διευθυντής Ανάπτυξης Ζιζανιοκτόνων Ν. Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής, καταλήγοντας ότι «το κόκκινο ρύζι θεωρείται το πιο ανταγωνιστικό ζιζάνιο του ρυζιού. Πειράματα έχουν δείξει ότι ακόμη και μερική παρουσία φυτών κόκκινου ρυζιού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της απόδοσης των καλλιεργειών».

Ο Δημήτρης Σέρβης, διευθυντής Τεχνικού Τμήματος BASF Ελλάς, παρουσίασε λεπτομέρειες για το σύστημα παραγωγής Provisia. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι πρόκειται για «ένα ολοκληρωμένο σύστημα που περιλαμβάνει ποικιλίες ρυζιού με τεχνολογία Provisia, με γενετική ανθεκτικότητα στο cycloxydim, και το ζιζανιοκτόνο Verresta που είναι ειδικά σχεδιασμένο για το ρύζι. Προσφέρει άριστη καταπολέμηση, σε αρχικά στάδια, του κόκκινου ρυζιού, της μουχρίτσας και άλλων αγρωστωδών ζιζανίων, ακόμη και των ανθεκτικών στα ALS ζιζανιοκτόνα».

Για τον συνδυασμό του συστήματος παραγωγής Provisia με το σύστημα παραγωγής Clearfield μίλησε η Σοφία Ζιώγα, υπεύθυνη Μεγάλης Καλλιέργειας, Τμήματος Marketing BASF Ελλάς, εστιάζοντας στη συνέργεια αυτή, η οποία καθιστά δυνατή την εναλλαγή των μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων και την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών. Επίσης, όπως είπε, «συμβάλλει στην απομάκρυνση του κόκκινου ρυζιού και στην παράδοση ενός ομοιόμορφου και υψηλής ποιότητας σπόρου στον μύλο. Με υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας, δίνει περισσότερες επιλογές για αειφορική διαχείριση των ζιζανίων και προσοδοφόρα παραγωγή ρυζιού».

Καλλιόπη Τσακίρη, πειραματίστρια αγρού BASF Ελλάς

Η Καλλιόπη Τσακίρη, πειραματίστρια αγρού BASF Ελλάς, μίλησε για τους πειραματισμούς του 2014, που αποτέλεσε τον πρώτο χρόνο δοκιμών της τεχνολογίας Provisia. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν τα απαραίτητα πειράματα για την έγκριση του Verresta. Σύμφωνα με τη ίδια, «από τον πειραματισμό είδαμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε συγκεκριμένες οδηγίες χρήσης για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για την ταυτόχρονη καταπολέμηση πλατύφυλλων και κυπεροειδών ζιζανίων, το Verresta έδειξε άριστη συνδυαστικότητα με τα συνήθη πλατυφυλλοκτόνα της αγοράς».

Μπάμπης Κουκίδης, υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης για τη Μεγάλη Καλλιέργεια BASF Ελλάς

Ο Μπάμπης Κουκίδης, υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης για τη Μεγάλη Καλλιέργεια BASF Ελλάς, παρουσίασε αναλυτικά τις βέλτιστες πρακτικές και τον έλεγχο του κόκκινου ρυζιού, τονίζοντας ότι «η πρώτη εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης των ζιζανίων. Εάν η εφαρμογή γίνει όταν το κόκκινο ρύζι είναι στο στάδιο του αδελφώματος, υπάρχει κίνδυνος αναβλαστήσεων».

Δημήτρης Μπαρζώκας, υπεύθυνος Ανάπτυξης & Αγρονομικής Υποστήριξης Σπόρων BASF Ελλάς

Τέλος, ο Δημήτρης Μπαρζώκας, υπεύθυνος Ανάπτυξης & Αγρονομικής Υποστήριξης Σπόρων BASF Ελλάς, παρουσίασε τη νέα ποικιλία ρυζιού PVL 024, υποστηρίζοντας ότι «είναι μία πολύ εύκολα διαχειρίσιμη ποικιλία ρυζιού, χωρίς επιπλέον υποχρεώσεις ή πρόσθετες εργασίες. Μπορεί αρχικά να φαίνεται όψιμη, με την ανθοφορία να προσδιορίζεται μετά τα μέσα Αυγούστου, στο τέλος όμως ωριμάζει ταχύτατα και συγκομίζεται έγκαιρα. Συνδυάζει εξαιρετικά αγρονομικά χαρακτηριστικά, υψηλές αποδόσεις στον αγρό και άριστη απόδοση στον μύλο».

Σύστημα Παραγωγής Provisia®
Νέα τεχνολογία στην παραγωγή ρυζιού

Το 2022, η BASF θα προσφέρει στον Έλληνα παραγωγό ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής και διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων. Το Σύστημα Παραγωγής Provisia® συνδυάζει ποικιλίες ρυζιού Provisia, ανθεκτικές στο ζιζανιοκτόνο Verresta® (δραστική ουσία cycloxydim), κατάλληλο για την καλλιέργεια του ρυζιού. Με το σύστημα Provisia® επιτυγχάνεται η καταπολέμηση των ανθεκτικών αγρωστωδών ζιζανίων, ιδιαίτερα του κόκκινου ρυζιού και της μουχρίτσας, και η υψηλή παραγωγικότητα συγκομιδής.

Πλεονεκτήματα:

✱ Ευρύ φάσμα δράσης στα κυριότερα αγρωστώδη ζιζάνια και στο κόκκινο ρύζι.

✱ Καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών.

✱ Μεγαλύτερη ευελιξία στην αμειψισπορά. Σε συνδυασμό με το σύστημα παραγωγής Clearfield®, το σύστημα παραγωγής Provisia® καθιστά δυνατή την εναλλαγή των μεθόδων καταπολέμησης των ζιζανίων.

✱ Βιώσιμη καλλιέργεια ρυζιού, με υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας. Το σύστημα παραγωγής Provisia® βελτιώνει τη διαχείριση του ορυζώνα και συμβάλλει στην παραγωγικότητα.