Καινοτομία, το μοναδικό όχημα για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

kainotomia-oxima-antagwnistikotita
-Διαφήμιση-

του Κωνσταντίνου Κοκκινοπλίτη, Εμπειρογνώμονα Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γενικού διευθυντή της εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Seven Sigma

Στο σύγχρονο, διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον, η καινοτομία αποτελεί το μοναδικό όχημα για τη διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα και συνεπακόλουθα της βιωσιμότητάς τους. Παράλληλα, η υιοθέτηση μιας κουλτούρας συλλογικότητας και η ανάληψη συνεργατικών πρωτοβουλιών δύνανται να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα και να εξασφαλίσουν την επιτυχία κάθε νέου εγχειρήματος που έχει στόχο την αναδόμηση και μεταρρύθμιση του ελληνικού αγροδιατροφικού κλάδου, αλλά και της ελληνικής οικονομίας ευρύτερα.

Ένα μελετημένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που στοχεύει στην ανάκαμψη της παραγωγικής βάσης, δεν νοείται να μην προβλέπει συντονισμένες δράσεις και μέτρα για την τόνωση της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με σημαντική συμβολή της εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας.

Το νέο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης οφείλει να εδράζεται σε νέες αρχές και στα νέα δεδομένα που επιβάλλει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης και το σύγχρονο επιχειρηματικό τοπίο για τον επαγγελματία αγρότη. Η καινοτομία και η κοινή δράση μέσω συμπράξεων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτής της καινούργιας πραγματικότητας.