Καινοτόμο εργαλείο κοπής μήλων επιταχύνει τη συγκομιδή

Της Ελένης Ριζάκη

Ένα καινοτόμο εργαλείο κοπής μήλων δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Σκοπός του νέου αυτού εξοπλισμού είναι η βελτίωση του χρόνου κατά τη διάρκεια της συγκομιδής και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα προβλήματα που προκαλεί η διάτρηση του κοτσανιού, τα οποία επηρεάζουν και την κερδοφορία του προϊόντος.

Ταχύτερη συγκομιδή με τα δύο χέρια

Τα παραδοσιακά εργαλεία κοπής με το ένα χέρι επιβράδυναν τη διαδικασία συγκομιδής. Με τη χρήση του εργαλείου που τοποθετείται με ιμάντες στο μπροστινό μέρος του σώματος, απελευθερώνονται τα χέρια του χειριστή, με αποτέλεσμα να συγκομίζονται περισσότερα μήλα.

Επίσης, το κωνικό σχήμα των λεπίδων ταιριάζει με το σχήμα του κοιλώματος του κοτσανιού και έτσι δεν προκαλείται περιττή ζημιά, κάτι που συμβαίνει συχνά με τους κόπτες χειρός. Οι πρώτες δοκιμές έχουν δείξει πως συγκομίζονται 12-13 τελάρα/ώρα, δηλαδή 2-3 τελάρα περισσότερα σε σχέση με την παραδοσιακή διαδικασία. Σύμφωνα με την εταιρεία που δημιούργησε το εργαλείο, η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε απόσβεση του κόστους του εργαλείου σε μόλις μία εβδομάδα (κοστίζει 124 δολάρια).

Το συγκεκριμένο γεωργικό εργαλείο λανσαρίστηκε το 2021, ενώ χρησιμοποιείται ήδη σε Καναδά, Αυστραλία, Χιλή, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως δεν είναι όλα τα μήλα επιρρεπή στη διάτρηση του κοτσανιού.