Καινοτόμος εξοπλισμός σε οπωρώνες στο Μαυροβούνιο

της Ελένης Ριζάκη

Τον τελευταίο εξοπλισμό IoT για την παρακολούθηση της υγρασίας του εδάφους, του κλιματισμού και των παγίδων φερομόνης μέσω κάμερας τοποθέτησαν δοκιμαστικά σε οπωρώνα μήλων του Μαυροβουνίου μελετητές από το Πανεπιστήμιο Donja Gorica και την DunavNET, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του έργου DEMETER. Ειδικότερα, ο εξοπλισμός είναι ενταγμένος στην πλατφόρμα AgroNET, ενώ αξιοποιείται εδώ και λίγο καιρό και σε άλλους οπωρώνες που έχουν αποκτηθεί πρόσφατα.

Στόχοι της πειραματικής εγκατάστασης

Ο σκοπός του πιλοτικού προγράμματος είναι η βελτίωση σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση παρασιτοκτόνων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ποιότητας διάφορων φρούτων και σταφυλιών. Επίσης, επιδιώκει να παρέχει μια αξιόπιστη αλυσίδα εφοδιασμού, βασισμένη σε αποθηκευμένες πληροφορίες, οι οποίες θα έχουν συλλεχθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αυτοί οι στόχοι απορρέουν από τις απειλές και τις προκλήσεις που παρουσιάζει η εμφάνιση και η εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών, καθώς θεωρούνται ως ένα από τα βασικά προβλήματα στην παραγωγή φρούτων και σταφυλιών. Ο μέχρι τώρα έλεγχος των ασθενειών συνήθως στηρίζεται στην εμπειρία και όχι σε τεκμηριωμένα στοιχεία. Βέβαια, υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα πρόληψης, τα οποία, όμως, συχνά παρέχουν κυρίως γενικές οδηγίες, αντί για εξατομικευμένες λύσεις.

Συμπερασματικά, η δοκιμή εστιάζει στην ολοκληρωμένη αγροτική διαχείριση ενός αμπελώνα ή οπωρώνα ενώ, ταυτόχρονα, παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση των παρασίτων και των ασθενειών, ώστε να γίνεται καλύτερη χρήση παρασιτοκτόνων και να ενισχύεται η ποιότητα της σοδειάς.