Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν σύμμαχος για τους βαμβακοαλλιεργητές του Νέου Σιδηροχωρίου Ροδόπης

«Αντιμέτωποι» και με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες ήρθαν φέτος οι αγρότες του Νέου Σιδηροχωρίου και των γύρω οικισμών με αποτέλεσμα η βαμβακόπαραγωγή τους (κύρια καλλιέργεια στην περιοχή) να είναι μειωμένη και τα έσοδά τους περιορισμένα.

«Είχε προηγηθεί η χαλαζόπτωση και η πλημμύρα του Ιουνίου που κατέστρεψε μια έκταση πέντε χιλιάδων στρεμμάτων» είπε πρόεδρος της ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου, ο κος Δημοσθένης Μανίτσας και σημείωσε ότι χρειάστηκε διπλός αγώνας «για να καλυφθεί η ζημιά».

Όπως τόνισε σήμερα 13-12-2022 στο www.ertnews.gr η καλλιεργητική χρονιά δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αυξημένο καλλιεργητικό κόστος από τη μια και περιορισμένα σε σχέση με άλλες χρονιές τα κιλά που απέδωσε συνολικά το κάθε στρέμμα από την άλλη.

«Αγγίξαμε στην καλύτερη περίπτωση τα τετρακόσια κιλά, τριακόσια ήταν ο μ.ο. » ανέφερε και σημείωσε ότι ο διπλασιασμός του καλλιεργητικού κόστους ψαλιδίζει το κέρδος τους. «Όσοι πούλησαν την παραγωγή τους τον Ιούνιο κατάφεραν και έκλεισαν σε καλύτερη τιμή, ένα ευρώ, όσοι πούλησαν αργότερα βρέθηκαν να εισπράττουν 63 λεπτά το κιλό» ανέφερε.
«Τα μειωμένα έσοδα θα οδηγήσουν πολλούς από τους αγρότες της περιοχής», προβλέπει ο κος Μανίτσας, «στη στροφή σε άλλες επιλογές, όπως είναι τα σιτηρά, «στροφή» που ήδη σημειώνεται».

Πρόβλημα που θα βρουν μπροστά τους και τη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι η υφαλμύρωση που αγγίζει και τη ΔΕ Νέου Σιδηροχωρίου. «Πρόκειται μόνο στα δικά μας μέρη για μια έκταση πέντε χιλιάδων στρεμμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο εάν το πότισμα στην περιοχή δεν γινόταν με τη χρήση ταμιευτήρα. “Παρήγορο σημάδι” η ενασχόληση των νέων με τον πρωτογενή τομέα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Πηγή: ertnews.gr