Στο 30% η μέχρι τώρα συγκομιδή των σύκων στην Εύβοια – μειωμένες οι ποσότητες στο Μαρκόπουλο

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

 

Η εικόνα της συλλογής σύκων της φετινής περιόδου διαφέρει σε σύγκριση με την περσινή, καθώς μπορεί η παραγωγή να είναι όψιμη, όμως, για τα νωπά και τα ξερά σύκα οι συνθήκες αυτής της περιόδου είναι καλύτερες, ευνοώντας τη συλλογή, ενώ το βασικότερο από όλα είναι ότι παράγονται καρποί ποιοτικά καλύτεροι. Η ζήτηση του προϊόντος φαίνεται να παραμένει σε σταθερά επίπεδα και οι πρώτες εκτιμήσεις για τη νέα εμπορική περίοδο κάνουν λόγο για καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Στολίδη, πρόεδρο του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιαρχών, μέχρι τώρα έχει συλλεχθεί πάνω από το 30% της αναμενόμενης παραγωγής στη Βόρεια Εύβοια. «Η χρονιά δείχνει να είναι όψιμη, όμως, η ποιότητα των καρπών είναι καλή, λόγω της απουσίας των βροχοπτώσεων που είχαμε άλλες χρονιές, με σημαντικές απώλειες.

Ωστόσο, υπάρχει μικροκαρπία σε μεγάλο ποσοστό, η οποία οφείλεται στον καύσωνα του καλοκαιριού. Αξιόλογος, επίσης, είναι και ο παράγοντας του θερμικού φορτίου των πυρκαγιών πριν από δύο χρόνια, που προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στα δέντρα».

Για το θέμα αυτό, ο κ. Στολίδης κάνει ειδική αναφορά στη στήριξη από την πολιτεία, η οποία «δείχνει να είναι να είναι ανακόλουθη στις εξαγγελίες της για τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές». Αναφερόμενος στον ρόλο του συνεταιρισμού, κάνει λόγο για μία δυναμική παρουσία όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, ανοίγοντας νέες αγορές. «Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από την πλευρά μας για την ανάδειξη του προϊόντος μας στις αγορές του εξωτερικού και, κυρίως, στις αραβικές χώρες, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Υποστήριξε, επίσης, ότι αυτή η εξέλιξη προσελκύει νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του σύκου στη Βόρεια Εύβοια. Κλείνοντας, αναφέρθηκε στο θέμα των τιμών για τη χρονιά που πέρασε, αλλά και αυτές που αναμένονται στην εμπορική περίοδο.

«Πέρυσι, η τιμή του προϊόντος κυμάνθηκε στα 4,30 λεπτά το κιλό. Για τη φετινή περίοδο, πιστεύω ότι θα υπάρξει μία μικρή αύξηση πάνω από τα 4,5 ευρώ το κιλό. Αυτό, φυσικά, θα εξαρτηθεί από την ποιότητα των καρπών μας, αλλά πολύ περισσότερο από τη ζήτηση των αγορών, οι οποίες δείχνουν μια τάση ανόδου».

Στα 8 ευρώ/κιλό η τιμή στην Κύμη

Για μία ξεχωριστή χρονιά στον τομέα του σύκου της περιοχής κάνει λόγο ο Κώστας Βογιατζής, παραγωγός και έμπορος του προϊόντος. Υποστηρίζει ότι η χρονιά δείχνει να είναι καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή και το αποτέλεσμα για τους παραγωγούς παρουσιάζεται θετικό. Το σύκο της Κύμης έχει χαρακτηριστεί ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αλλά και διαφορετικό τρόπο διαχείρισης.

«Οι τεχνικές που εφαρμόζουμε», λέει ο κ. Βογιατζής, «είναι αυτές που παραδοσιακά μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και για τον λόγο αυτόν παίρνουμε μια καλή τιμή στο προϊόν μας. Για τη φετινή περίοδο, φαίνεται να ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό, σε σύγκριση με τα 6,5 της περσινής.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η ενθάρρυνση πολλών νέων της περιοχής να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της συκιάς, ώστε να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη. Κάθε χρόνο έχουμε νέες φυτεύσεις, δίνοντας πνοή σε μια περιοχή η οποία, πριν από λίγα χρόνια, είχε φθίνουσα πορεία».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα συλλεκτική περίοδο, είπε ότι σε 15 ημέρες περίπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της συλλογής και όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα από τις βροχοπτώσεις.

Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή στο Μαρκόπουλο

Η τριετής ανομβρία που παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή του Μαρκόπουλου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες σύκου της περιοχής. Μπορεί τα φυτά της συκιάς να είναι ανθεκτικά σε θερμικές συνθήκες, ωστόσο το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην καρποφορία του δέντρου. Όπως μας ενημερώνει ο Αλέξανδρος Κολιόπουλος, αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, η συλλογή του προϊόντος ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και θα συνεχιστεί για άλλες περίπου 15 με 20 μέρες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

«Η μέχρι τώρα εικόνα της παραγωγής δείχνει να είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Η τιμή του προϊόντος για τα Βασιλικά Μαρκόπουλου έχει αυξηθεί και φτάνει στα 2,20 ευρώ το κιλό σε σχέση με τα 1,80 που ήταν την περσινή περίοδο. Σε ό,τι αφορά τα μαύρα, αυτά κυμαίνονται στα 2,50 ευρώ το κιλό περίπου».

Αναφερόμενος στο θέμα των εργατών γης για τη συλλογή του προϊόντος, ο κ. Κολιόπουλος δεν έδειξε ιδιαίτερα προβληματισμένος. «Αν εξαιρέσουμε το αυξημένο μεροκάματο, δηλαδή από τα 40 ευρώ πέρυσι στα 50 φέτος, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα στην εξεύρεση εργατικών χεριών και στο σύνολο είμαστε καλυμμένοι.

Σημαντικό ρόλο, επίσης, έπαιξε και η μειωμένη καρποφορία, όπου η ζήτηση ήταν μικρότερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Υπολογίζουμε ότι ένας εργάτης μπορεί να μαζέψει την ημέρα από 70 έως 100 κιλά σύκα, ανάλογα με την καρποφορία των δέντρων», κατέληξε.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023