Κακοκαιρία: Καταστροφικό το πέρασµα της καταιγίδας από Πήλιο, Χαλκιδική και Ροδόπη

✱ Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι έπληξαν κάστανα, μήλα, βερίκοκα, αμπέλια, κερασώνες, ελαιόδεντρα και σιτάρια
✱ Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ζημιές αγγίζουν μέχρι και το 100% στο φυτικό κεφάλαιο

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας το προηγούμενο σαββατοκύριακο, καθώς ισχυρό χαλάζι έπληξε καλλιέργειες σε Πήλιο, Χαλκιδική και Ροδόπη, προκαλώντας ακόμα και ζημιές στο 100% της παραγωγής. Διαβάστε αναλυτικά στο ρεπορτάζ της «ΥΧ» για τα φαινόμενα που ενέσκηψαν και ποια είναι η εικόνα των πληγεισών περιοχών αυτήν τη στιγμή.

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα, Αφροδίτης Χρυσοχόου

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Ξεπερνούν το 100% οι καταστροφές σε κάποιες καλλιέργειες

Οι παραγωγοί στη Χαλκιδική κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές που ήρθαν να προστεθούν σε μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση για τις καλλιέργειες των δημητριακών, όπως σιτάρια, κριθάρια και βρώμες, που πλήττονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από την ξηρασία. Η χαλαζόπτωση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (20/4) και ήταν ισχυρή σε ένταση και διάρκεια. Στο επίκεντρο της καταιγίδας βρέθηκαν κυρίως περιοχές του Δήμου Νέας Προποντίδας, όπως Άγιος Μάμας, Νέα Ποτίδαια, Νέα Μουδανιά, Πορταριά, Νέα Γωνιά, Νέα Καλλικράτεια, Ελαιοχώρια, Φλογητά, Νέα Πλάγια, Νέα Τρίγλια κ.ά., πλήττοντας με σφοδρότητα κηπευτικά, σιτάρια, βερίκοκα, αμπέλια και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ φόβοι εκφράζονται και για τα ελαιόδεντρα που αυτήν τη χρονική περίοδο βρίσκονται λίγο πριν από την ανθοφορία τους.

«Οι καταστροφές ξεπερνούν ακόμη και το 100% σε κάποιες καλλιέργειες, ενώ για τα ελαιόδεντρα έχουμε φόβο για το τι θα συμβεί, αφού βρίσκονται στο προανθικό στάδιο. Πολλά ‘‘τσαμπιά’’ έπεσαν και αυτά που έμειναν δεν ξέρουμε εάν θα ανθίσουν. Με όλες αυτές τις καταστροφές, πιστεύω ότι οι παραγωγοί της Χαλκιδικής θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Κοτζιάς.

Ο παραγωγός Αθανάσιος Μουλάς αναφέρει ότι δεν έχει μείνει ούτε ένας καρπός στα δέντρα, στα οποία σε λίγες ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή, ενώ ο παραγωγός αμπελόφυλλων, Πάγκαλος Καζάκης, σημειώνει ότι η παραγωγή των επόμενων τριών εβδομάδων έχει χαθεί ολοκληρωτικά.

ΕΛΓΑ

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 2024. Από την πρώτη στιγμή, ο ΕΛΓΑ παρακολουθεί την κατάσταση και εγκρίνει τις αναγγελίες ζημιών, ενώ άμεση είναι και η συγκρότηση συνεργείων του Οργανισμού για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με την τμηματάρχη του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, Ελισάβετ Τασούλη.

Για τον συντονισμό των ενεργειών, όπως και την έναρξη των άμεσων ελέγχων και την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23/4 σύσκεψη στο Δημαρχείο Νέας Προποντίδας μεταξύ γεωπόνων και εκπροσώπων του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης και φορέων της περιοχής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Διαφέρει η εικόνα από περιοχή σε περιοχή

Την ίδια ώρα, ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα στη Θεσσαλία. Η κακοκαιρία ήταν έντονη το βράδυ της Παρασκευής (19/4), αλλά δεν δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, καθώς σε ορισμένες περιοχές οι καλλιέργειες που διψούσαν για νερό ανακουφίστηκαν. Σε άλλες, πάλι, περιοχές, όπως στην επαρχία Φαρσάλων, ο συνδυασμός της δυνατής βροχής με τους ισχυρούς ανέμους «πλάγιασαν» τα σιτηρά, ενώ η χαλαζόπτωση στο Πήλιο προκάλεσε πολλές ζημιές σε κάστανα και μήλα.

Όγκος νερού

Το ευτύχημα είναι ότι παρά τα μεγάλα ύψη βροχής που κατεγράφησαν δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η πόλη της Καρδίτσας, όπου και ξύπνησαν μνήμες Daniel, καθώς χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός μιας οικογένειας, όταν οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσε σε περιοχές της Θεσσαλίας το νερό που υπό κανονικές συνθήκες διοχετεύεται μέσω των καιρικών φαινομένων σε 3,5 μήνες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, συντόνιζαν τις επιχειρήσεις σε όλη τη Θεσσαλία. Όπως ανακοινώθηκε, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι το πρωί του Σαββάτου έπεσαν μέχρι 110 χιλιοστά νερού στην Καρδίτσα και στη Ζαγορά Πηλίου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Βαγγέλη Γεωργαδάκη, από την κακοκαιρία δοκιμάστηκαν σκληρά τα χωριά του ορεινού Πηλίου, όπως η Ζαγορά, οι Μηλιές, η Βυζίτσα, οι Πινακάτες, ο Άγιος Γεώργιος και το Ξουρίχτι. «Έπεσε έντονο χαλάζι διάρκειας δέκα λεπτών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Το χαλάζι, αν και έπεσε το βράδυ της Παρασκευής, ήταν ακόμη στα κτήματά μας μέχρι το Σάββατο. Φανταστείτε την ποσότητα του χαλαζιού που έπεσε», τονίζει.

Πλήγμα για κεράσια, μήλα και κάστανα

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαδάκη, «ζημιές υπέστησαν κυρίως οι καλλιέργειες κερασιών, μήλων και ιδιαίτερα των κάστανων. Οι καστανιές ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας, δεν είχαν δέσει ακόμη τον καρπό και αυτό δεν είναι αποζημιογόνο αίτιο, βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Γι’ αυτό φωνάζουμε χρόνια τώρα ότι πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός Κανονισμός. Αυτή η καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε μία ήδη καταστροφική χρονιά, λόγω των πλημμυρών και αύξησης του κόστους παραγωγής». Στα Φάρσαλα, μπορεί η πρόσφατη βροχή στον κάμπο της Θεσσαλίας να «ξεδίψασε» προσωρινά τα σιτηρά, ωστόσο αποκαρδιωτική εικόνα παρουσιάζουν, μετά από ελέγχους των αγροτών, αρκετές εκτάσεις σιτηρών (ανά περιοχή) στα Φάρσαλα, με πεσμένα σιτηρά (σε πλάγια θέση), συνέπεια της έντονης βροχής και του αέρα που έπληξε την περιοχή. Ο βαθμός των ζημιών ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία του χωραφιού.

Ειδικά για τα πεσμένα σιτηρά στον κάμπο, η ζημία θεωρείται μεγάλη, καθώς δεν θα μπορέσουν να γεμίσουν τον σπόρο τους δύο μήνες πριν από τα αλώνια, με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής. Στις ημιορεινές περιοχές, η ζημιά θεωρείται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η βροχή «άργησε» να έρθει, με αποτέλεσμα πολλά σιτηρά να κιτρινίσουν πρόωρα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν και τα κριθάρια.

ΡΟΔΟΠΗ
Χαλάζι στους κερασώνες του Γιακά

Από την ισχυρή χαλαζόπτωση δεν γλύτωσαν την Κυριακή 21 Απριλίου ούτε οι κερασώνες στην περιοχή Γιακά του Νομού Ροδόπης. Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ Ροδόπης, το επίκεντρο ήταν στα χωριά Αγίασμα, Δύμη και Θάμνα, αλλά το χαλάζι χτύπησε τα κεράσια και σε Μίσχο, Ασώματο και άλλους οικισμούς.

Οι γεωπόνοι σχολιάζουν ότι τα κεράσια είναι στο στάδιο του καρπού, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα δώσουν καθόλου παραγωγή. Τα στελέχη του ΕΛΓΑ, που επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, εκτιμούν ότι το χαλάζι χτύπησε το 70% των κερασώνων, ίσως και μεγαλύτερη έκταση, και όπως φαίνεται οι ζημιές είναι σοβαρές. Η υποβολή δηλώσεων ζημιάς ξεκίνησε την Τρίτη, θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Μαΐου και, στη συνέχεια, ο ΕΛΓΑ θα προβεί στη διενέργεια εκτιμήσεων.

Τόσο από τη ΔΑΟΚ όσο και από τον ΕΛΓΑ σχολιάζουν ότι οι ζημιές, σε κάποιες περιπτώσεις, ενδέχεται να φτάνουν μέχρι το 90%. Στην ίδια περιοχή, το χαλάζι χτύπησε και ελαιόδεντρα, με τη διαφορά ότι βρίσκονται στην άνθιση, επομένως δεν υπέστησαν σοβαρές ζημιές.