Καλαµπόκι: Ανεβασμένες σε σύγκριση µε τον Ιούλιο οι εκτιµήσεις για την παγκόσµια παραγωγή
Προς τα πάνω αναθεωρήθηκαν οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Συµβουλίου Δηµητριακών (International Grains Council – IGC) και της Κοµισιόν για την παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού. Ειδικότερα, οι εκτιµήσεις αγγίζουν τα επίπεδα ρεκόρ των 1.225,5 εκατ. τόνων (+0,7 εκατ. τόνους σε σύγκριση µε αυτές του Ιουλίου) για την εµπορική περίοδο 2024/2025.
Οι προοπτικές καλλιέργειας παρέµειναν µεικτές στην ΕΕ, λόγω της ακραίας ζέστης στις νοτιοανατολικές περιοχές παραγωγής. Με τη µείωση της παραγωγής στη Ρουµανία κατά 2,4 εκατ. τόνους (σε 8,5 εκατ, τόνους) και την εκτίµηση για µικρή αύξηση στη Γαλλία (+0,9 εκατ, τόνους σε 13,8 εκατ. τόνους), η συνολική παραγωγή στην ΕΕ αναµένεται µειωµένη κατά 1,7 εκατ. τόνους σε σχέση µε τα δεδοµένα του Ιουλίου και δεν αναµένεται να ξεπεράσει τους 61,4 εκατ. τόνους.
Οι καύσωνες και η ξηρασία επιδείνωσαν τις προοπτικές των καλλιεργειών στη Σερβία, καθώς η πρόβλεψη παραγωγής µειώθηκε κατά 0,8 εκατ. τόνους σε 5,8 εκατ. τόνους (-14,6%). Οι δυσµενείς καλλιεργητικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές των αποδόσεων στη Ρωσία και το IGC µείωσε την πρόβλεψή του κατά 1,3 εκατ. τόνους, σε 13,7 εκατ. τόνους (-17,5% ).
Ο ζεστός καιρός επηρέασε και τις καλλιέργειες στην Ουκρανία, ειδικά στις ανατολικές και νότιες περιοχές, µε τις προοπτικές συγκοµιδής να έχουν µειωθεί κατά 1,2 εκατ. τόνους σε 26 εκατ. τόνους.
Προβλέψεις για ρεκόρ αποδόσεων στις ΗΠΑ
Στον αντίποδα, σύµφωνα µε την πρώτη αξιολόγηση βάσει έρευνας του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), οι αποδόσεις θα µπορούσαν να φτάσουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η πρόβλεψη για τις Ηνωµένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 5,5 εκατ., στους 384,7 εκατ. τόνους. Η συνολική κατανάλωση αραβοσίτου αναµένεται να φτάσει στο ιστορικό υψηλό των 1.229 εκατ. τόνων, µε αυτή να αφορά 739,5 εκατ. τόνους (+1,5%) για χρήση ζωοτροφών και 317,3 εκατ. τόνους (+0,7%) για βιοµηχανική χρήση, ενώ η χρήση τροφίµων αναµένεται να αγγίξει τους 136,2 εκατ. τόνους (-2,4%).
Το παγκόσµιο εµπόριο προβλέπεται να σηµειώσει µείωση από τα επίπεδα ρεκόρ της περασµένης σεζόν στους 180,6 εκατ. τόνους (-7,3%) λόγω των µειωµένων αγορών που αναµένονται στην Κίνα (18 εκατ. τόνοι, -27,1%), την ΕΕ (18 εκατ. τόνοι, -11,1%) και την Τουρκία (2,5 εκατ., -37,5%). Οι ΗΠΑ θα είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας (59,6 εκατ. τόνοι, +12,7%), ακολουθούµενες από τη Βραζιλία (44,3 εκατ. τόνοι, -15,7%), την Αργεντινή (34,5 εκατ. τόνοι, +2,3%) και το Ηνωµένο Βασίλειο (20,8 εκατ. τόνοι, -29,1%).
Επιχειρησιακό σχέδιο της Ε.Ο. ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ για τη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκιΣτόχος του έργου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας έναντι των συμβατικών εφαρμογών. Το επιχειρησιακό σχέδιο της Επιχειρησιακής Ομάδας (Ε.Ο.) ΚΑΛ.ΛΙ.Σ.ΤΗ, που αφορά τη σημειακή λίπανση στο καλαμπόκι με τεχνολογία μεταβλητής παροχής αζώτου σε υψηλή χωρική διακριτική ικανότητα, εισάγει μια διεθνώς καινοτόμο τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους παραγωγούς να απομακρυνθούν από την ενιαία λίπανση σε μεθόδους που αξιοποιούν καλύτερα τη γονιμότητα του εδάφους και παρέχουν ισορροπία θρεπτικών σημειακά εντός του αγρού (η ακρίβεια διάγνωσης επιτυγχάνεται από ενεργούς αισθητήρες και από έναν επιστημονικά έγκυρο αλγόριθμο, ενώ η ακρίβεια εφαρμογής οφείλεται σε καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα ροής που ελέγχει την ταχύτητα της αντλίας). Για την υλοποίηση του έργου, δημιουργήθηκε η Επιχειρησιακή Ομάδα, µε σκοπό τη διασύνδεση της έρευνας µε την παραγωγή. Όπως τόνισε ο Δρ Σταμάτης Σταματιάδης, διευθυντής Εργαστηρίου Εδαφικής Οικολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Κέντρο «Γαία» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, για να επιτευχθεί αυτό, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, που έχει τον συντονισμό, συνεργάστηκε µε το Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών στη Λάρισα, για τις δειγματοληψίες και τις αναλύσεις, τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για θέµατα προώθησης και διάχυσης της γνώσης στον αγροτικό κόσµο, την εταιρεία «PRODEPOT» για συστήµατα τηλεπισκόπησης και τον Αγροτικό Συνεταιρισµό «ΘΕΣγη» στη Λάρισα, που θα κάνει πράξη τα αποτελέσματα του έργου στον αγρό. Στόχοι του έργου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας έναντι των συμβατικών εφαρμογών υπό όρους περιβάλλοντος και οικονομίας, η επίδειξη της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος να εφαρμόζει σημειακή λίπανση σε πραγματικό χρόνο και με υψηλή διακριτική ικανότητα και η διάδοση της νέας καλλιεργητικής πρακτικής στον αγροτικό κόσμo. Καινοτομίες τεχνολογίαςΗ ακρίβεια διάγνωσης επιτυγχάνεται από ενεργούς αισθητήρες (40 kHz) και από έναν επιστημονικά έγκυρο αλγόριθμο. Η ακρίβεια εφαρμογής 1-m οφείλεται σε καινοτόμο ηλεκτρονικό σύστημα ροής που ελέγχει την ταχύτητα της αντλίας και, επομένως, τη ροή του υγρού μέσω παλμικού συντονισμού. Το σύστημα λειτουργεί με αυτόματη βαθμονόμηση, με πλήρη καταγραφή των δεδομένων της επέμβασης, σε όλα τα είδη τρακτέρ και σε συνθήκες παντός καιρού. Η πιλοτική εφαρμογή είναι σχεδιασμένη να επιδείξει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη της νέας τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες σε κλίμακα συνεταιρισμού, αλλά και σε επίπεδο αγρού για κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο πεδίο επαγγελματικής δραστηριότητας μέσω της παροχής υπηρεσιών λίπανσης από διάφορους φορείς (συνεταιρισμούς/εταιρείες/ιδιώτες). |