Καρύδι: Ξεκίνησε η συλλογή για το χλωρό, καλύτερη η παραγωγή από πέρσι

«Αγκάθι» παραμένουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες.
22/09/2024
2' διάβασμα
karydi-xekinise-i-syllogi-gia-to-chloro-kalyteri-i-paragogi-apo-persi-332670

Με τη συλλογή του χλωρού καρυδιού ξεκινάει για φέτος η νέα εμπορική περίοδος του προϊόντος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρονιά χαρακτηρίζεται μέτρια λόγω της δύσκολης καλλιεργητικής περιόδου που συνάντησε το φυτό, αν και, σε σύγκριση με την περσινή, δείχνει να είναι καλύτερη τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Ωστόσο, «αγκάθι» παραμένουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον Άγγελο Μπούτσικα, παραγωγό από την Αταλάντη Λοκρίδας, «η συλλογή του χλωρού καρπού στην περιοχή του ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με τις παραγγελίες που έχουμε, συλλέγουμε και τις αντίστοιχες ποσότητες καρυδιών από τα κτήματά μας.

Οι ποσότητες αυτές καθαρίζονται, ώστε να φύγει ο εξωτερικός φλοιός και να μείνει μόνο το καρύδι με το κέλυφος. Σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές, οι οποίες κυμαίνονται στα 2,50-2,70 ευρώ/κιλό. Το ποσοστό υγρασίας ξεπερνά το 30% του συνολικού βάρος του καρυδιού, όταν το συλλέγουμε χλωρό. Η παραγωγή αυτή κατευθύνεται σε καταναλωτές, που παραδοσιακά κάνουν χρήση της νωπής ψίχας».

Αυξημένος ο αριθμός των αρδεύσεων για να κρατηθεί η παραγωγή

Οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Κυριακή Κελεκτσόγλου, παραγωγό από το Πολύστυλο Καβάλας, ανάγκασαν τους παραγωγούς να αυξήσουν τις αρδεύσεις. Η ίδια εκτιμά ότι «η παραγωγή και η ποιότητα των καρπών, σε σύγκριση με πέρυσι, θα είναι καλύτερες. Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουμε τη συλλογή των καρπών. Τα αποθέματα είναι σχεδόν μηδαμινά και ελπίζουμε σε μία καλύτερη τιμή από τη νέα εμπορική περίοδο».