Καλά τα νέα για τους Έλληνες μελισσοκόμους, μείωση παραγωγής σε Ρουμανία και Βουλγαρία

Οι μελισσοκόμοι σε Ρουμανία και Βουλγαρία θεωρούν ότι οι φετινές ασταθείς καιρικές συνθήκες, ο ζεστός χειμώνας και οι βροχές με το κρύο που ακολούθησαν, θα μειώσουν των παραγωγή μελιού κατά 30% – 50%. Για τη Ρουμανία, η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι από 25.000 έως 27.000 τόνους, ποσότητες που δείχνουν πτώση 40% από τα πρότυπα μιας «καλής χρονιάς». Σύμφωνα με τον διευθυντή του μελισσοκομικού συνεταιρισμού της Ρουμανίας, Ioan Fetea, οι υψηλές θερμοκρασίες του χειμώνα έκαναν τις μέλισσες να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής πολύ νωρίτερα από την προβλεπόμενη περίοδο. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανάγκες τους σε τροφή και οι παραγωγοί να πρέπει να τις ταΐζουν περισσότερο.

Οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για το μέλι, όπως η βροχή, οι άνεμοι και το κρύο, έθεσαν σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες που είναι σημαντικές για τον πληθυσμό των μελισσών. Πιο συγκεκριμένα, μελισσοκομικά φυτά, όπως η ελαιοκράμβη, παρουσίασαν πτώση στην παραγωγή κατά 50% ή όπως ο ηλίανθος που δεν τα πήγε καλύτερα, έχοντας πολύ μικρή περίοδο συγκομιδής περίπου 3-4 μέρες. Επίσης, η παραγωγή της ακακίας είναι λίγο κάτω από το επιθυμητό, μια και οι απώλειες στην παραγωγή κάποιων περιοχών αντισταθμίζονται με την καλύτερη συγκομιδή σε άλλες πλησίον τους.

Ομοίως, η Βουλγαρία έχει να αντιμετωπίσει σημαντική μείωση στην εγχώρια παραγωγή μελιού σε σύγκριση με την προηγούμενη παραγωγική χρονιά. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του μελισσοκομικού συνεταιρισμού γυναικών, Petya Ivanova, πολλοί είναι οι μελισσοκόμοι στη χώρα που έχουν δεχθεί μειώσεις στην παραγωγή τους περισσότερο από 50%, με τις αποδόσεις να έχουν πέσει από 25 κιλά ανά κυψέλη στα 4-5 κιλά. Κατά κύριο λόγο, τη μεγαλύτερη πτώση βιώνουν οι πόλεις Βράτσα, Σόφια και Μπουργκάς.

Ο ήπιος χειμώνας έκανε τους παραγωγούς να αναμένουν μεγάλα επίπεδα παραγωγής, αλλά ο επικείμενος άστατος καιρός οδήγησε σε χαμηλές αποδόσεις των μελισσών. Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο στην πτώση της παραγωγής έπαιξε και η μαζική δηλητηρίαση του παραγωγικού εντόμου από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες, καθώς η αλόγιστη χρήση τους μείωσε σημαντικά τον αριθμό των μελισσιών στις δύο χώρες.

Από τις μεγαλύτερους παραγωγούς μελιού στην Ευρώπη η Ρουμανία

Με περισσότερους από 250.000 τόνους παραγόμενου μελιού, η ΕΕ κάθε χρόνο παίρνει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά την Κίνα, στον κλάδο. Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού στην Ευρώπη, μαζί με την Ισπανία και την Ουγγαρία, η οποία παράγει το 1/10 της ευρωπαϊκής ποσότητας μελιού. Η χώρα αριθμεί περίπου 40.000 αναγνωρισμένες μελισσοκομικές μονάδες.

 

Λυδία Σμυρλή