Είναι γεγονός ότι οι τιμές στα αζωτούχα λιπάσματα έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η τιμή στη νιτρική αμμωνία βρίσκεται στα 800 ευρώ/τόνο, με συνεχή αυξητική τάση.

Η κατάσταση χρειάζεται διαχείριση και η «ΥΧ» πραγματοποίησε ρεπορτάζ με γεωπόνους για να συγκεντρώσει κάποιες χρήσιμες ιδέες και προτάσεις για την ορθολογική αζωτούχο λίπανση. Έμπειροι σύμβουλοι πρότειναν τρόπους που μπορούν να οδηγήσουν σε εξοικονόμηση λιπάσματος, χωρίς να μειωθεί απαραίτητα η απόδοση στο χωράφι.

Σύμφωνα με αυτά που μας είπαν, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ορθολογικής διαχείρισης και των επιμέρους στόχων των καλλιεργητικών αποδόσεων. Μια τυπική στρατηγική διαχείρισης μπορεί να περιλαμβάνει μια προφυτρωτική εφαρμογή λιπάσματος, που καλύπτει το 50% των αναγκών της καλλιέργειας σε άζωτο στην αρχή (ουρία).

Εδώ θα έχει νόημα η εφαρμογή ενός λιπάσματος με σταθεροποιημένη ουρία που θα απορροφηθεί με πιο αργό ρυθμό, γιατί σε αυτό το στάδιο οι ανάγκες της καλλιέργειας δεν είναι τόσο μεγάλες σε άζωτο. Αυτό προσφέρει μια «αποθήκη» αζώτου για τις μελλοντικές ανάγκες του φυτού.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της Euragro, Ιορδάνης Μαμελετζής, «το κρίσιμο είναι το φυτό να μη στερηθεί το άζωτο σε κανένα στάδιο της ανάπτυξής του, αλλά ακόμη περισσότερο στο στάδιο της άνθισης για όλες τις ποικιλίες».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ», το κλειδί για τον παραγωγό είναι να αντιληφθεί ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την περιεκτικότητα του εδάφους σε άζωτο.

Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

Εδαφική ανάλυση πριν από τη σπορά: Τα αποτελέσματα μιας εδαφικής ανάλυσης δείχνουν την επάρκεια του εδάφους σε άζωτο και αν χρειάζεται επιπλέον εφαρμογή λιπάσματος. Η συμβουλή εδώ είναι να πραγματοποιήσουμε, σε συνεργασία με τον γεωπόνο μας, μία έως δύο μετρήσεις ανά 100 στρέμματα. Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό και κυμαίνεται περίπου από 50 έως 70 ευρώ/δείγμα (ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους).

Βροχοπτώσεις: Όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις από τις αρχές Μαρτίου έως και το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να γίνει μια επιπλέον εφαρμογή με αζωτούχο λίπασμα από 10% έως 20% της συνολικής ποσότητας του λιπάσματος που θα μπει. Για παράδειγμα, εάν θα βάλουμε 50kg συνολικά/στρέμμα εδώ θα γίνει εφαρμογή 5kg έως 10kg ουρίας/στρέμμα.

Θερμοκρασία: Όσο πιο υψηλές είναι οι θερμοκρασίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες αζώτου λόγω εξάτμισης. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να κάνουμε τμηματικές εφαρμογές για να μειώσουμε αυτές τις απώλειες.

Ορθή διαχείριση του αζώτου: Για τη διαχείριση, θα πρέπει πάντοτε να έχουμε στο μυαλό μας τους στόχους που έχουμε θέσει για την απόδοση του αγροτεμαχίου. Δεν σημαίνει ότι οι δικές μας ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των αγροτεμαχίων μας είναι τα ίδια με του συναδέλφου μας.

Βάλτε στόχους από νωρίς: Όταν βάζουμε στόχους για το πρόγραμμα αζωτούχων λιπάνσεων που θα ακολουθήσουμε θα πρέπει να φτιάξουμε ένα πλάνο που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα στάδια της ανάπτυξης του φυτού. Αυτό θα βοηθήσει να έχουμε εναλλακτικά σενάρια κατά νου. Για παράδειγμα, πώς θα χειριστούμε την κατάσταση αν χρειαστεί μια επιπλέον εφαρμογή.

Κινηθείτε με ευελιξία: Όταν μιλάμε για διαχείριση αζωτούχων λιπασμάτων με υψηλό κόστος, το κλειδί είναι η ευελιξία, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα που αφορά τα πάντα στο χωράφι: τις ποσότητες, τη στιγμή των εφαρμογών, τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε. Εφόσον υπάρχει ευελιξία, υπάρχουν και περισσότερες πιθανότητες για μια πετυχημένη σοδειά και χρονιά. Εν ολίγοις, ρίχνουμε αζωτούχα μόνο όταν και όπου χρειάζονται.

Αξιοποιήστε τις σύγχρονες τεχνολογίες: Προς αυτή την κατεύθυνση, καλό θα είναι να αναζητηθούν τεχνολογικά εργαλεία ευφυούς γεωργίας, που μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα. Θα μας βοηθήσουν να δούμε τμήματα του αγροτεμαχίου που μπορεί να χρειάζονται ενίσχυση ή αντίστοιχα θα μας εξοικονομήσουν σημαντική ποσότητα λιπάσματος από αχρείαστες εφαρμογές. Επιπλέον, θα είναι πολύ χρήσιμο να επενδύσουμε στη βελτίωση των ήδη υπαρχουσών τεχνολογιών και εξοπλισμού μας, όπως για παράδειγμα της στάγδην άρδευσης, ούτως ώστε να είναι εφικτή η σταδιακή παροχή του αζώτου.