Καλές αποδόσεις στο μαρούλι, απώλειες για το σπανάκι

spanaki

Μ ε καλές αποδόσεις εξελίσσονται οι φυτεύσεις του τέλους Δεκεμβρίου-αρχών Ιανουαρίου για το μαρούλι τύπου Ρομάνα. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι προηγούμενες φυτεύσεις που συγκομίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, εκείνες που έγιναν στην καρδιά του χειμώνα αποζημιώνουν τους παραγωγούς.

«Οι αποδόσεις είναι κανονικές και η ποιότητα καλή. Οι φυτεύσεις του Ιανουαρίου μας δίνουν 5.000-6.000 τεμάχια το στρέμμα. Η συγκομιδή θα συνεχιστεί αδιάλειπτα, από κάθε παρτίδα, και η κορύφωση αναμένεται μέσα στις γιορτές του Πάσχα» τόνισε, μεταφέροντας την εικόνα από τον Μαραθώνα, ο γεωπόνος Νίκος Μπουκουβάλας. Η τιμή παραγωγού για την περιοχή φτάνει στα 25 λεπτά τα πρώτης κατηγορίας μαρούλια. Στα ίδια επίπεδα εξελίσσεται τόσο η παραγωγή όσο και η εμπορία για τη σγουρή σαλάτα Batavia, που καλλιεργείται σε σημαντικές ποσότητες στον Μαραθώνα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα Μέγαρα, για τις φυτεύσεις του προηγούμενου τριμήνου. «Η παραγωγή εξελίσσεται κανονικά, χωρίς προβλήματα και απώλειες. Εμείς δίνουμε στους εμπόρους στα 18-25 λεπτά, ο μέσος όγκος στα 21-23 λεπτά το τεμάχιο, που είναι μια καλή τιμή. Προχωρώντας προς το Πάσχα, εκτιμώ ότι θα κρατηθεί η τιμή, γιατί μέχρι τότε δεν προλαβαίνουν να βγουν πολλές καινούργιες παρτίδες. Επιπλέον, φέτος είχαμε λιγότερες φυτεύσεις λόγω των βροχών, γιατί τα χωράφια είχαν συνεχώς νερά, επομένως και αυτό θα παίξει ρόλο στην τιμή παραγωγού», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων – Ομάδα Παραγωγών, Γιώργος Παπαβασίλης.

Παρά τις καλές αποδόσεις της Ρομάνα στα Ίρια, για τους παραγωγούς που καλλιεργούν εκτός συμβολαιακής, οι οποίοι αποτελούν το 90% για τον συγκεκριμένο τύπο μαρουλιού, οι τιμές διαμορφώνονται πιο χαμηλά, στα 17-20 λεπτά το τεμάχιο, σύμφωνα τον γεωπόνο Πάνο Χριστόπουλο. Την ίδια στιγμή, για το Iceberg, που καλλιεργείται σε ποσοστό 90% με συμβολαιακή για τον Μπάρμπα-Στάθη και τον Φρεσκούλη στην περιοχή των Ιρίων, η τιμή διαμορφώνεται τις τελευταίες δέκα μέρες στα 66 λεπτά, έναντι 70 λεπτών μέσα στον χειμώνα. «Τον χειμώνα οι στρεμματικές αποδόσεις είναι μικρότερες και η τιμή υψηλότερη. Όταν αυξάνονται οι ποσότητες χαμηλώνει η τιμή», μας είπε ο καλλιεργητής Θωμάς Χουντάλας.

Οι λιγότερες φυτεύσεις του χειμώνα, όπως σε όλα τα κηπευτικά, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαβασίλη, οδήγησαν και σε μικρότερη προσφορά και στο σπανάκι. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 45-65 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα και την ποικιλία. Μεταξύ 55 και 60 λεπτών κυμαίνεται η τιμή για τις επικρατέστερες ποικιλίες Spica και Acosta. Το 1,5 ευρώ/κιλό φτάνει στη λιανική.

Στον Μαραθώνα υπολογίζεται ότι οι απώλειες στη χειμωνιάτικη φύτευση φτάνουν στο 50% της καλλιέργειας συνολικά, κυρίως από χωράφια που λόγω της συγκράτησης νερών και υγρασίας χάθηκε εντελώς η καλλιέργεια, σημείωσε ο Νίκος Μπουκουβάλας. Παρόλα αυτά, η τιμή δεν ξεπερνάει τα 60 λεπτά στον παραγωγό, και ως επί τι πλείστον το 1 ευρώ στη λαϊκή, «γιατί δεν υποστηρίζεται από τη ζήτηση», σχολίασε ο ίδιος.