Καλή η ποιότητα του καπνού στη Θράκη

Θετική είναι η εικόνα της καπνοκαλλιέργειας στη Θράκη και, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καλύτερη η ποιότητα του εκλεκτού Μπασμά από πέρυσι, με την προϋπόθεση να συνεχίσει ο καιρός να είναι αρωγός.

Η πλειονότητα των παραγωγών βρίσκεται στο τρίτο χέρι, ελάχιστοι ξεκίνησαν με το τέταρτο κι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την ποιότητα της παραγωγής και τις αποδόσεις. Φέτος, καλλιεργήθηκαν 5.000 στρέμματα λιγότερα από πέρυσι, επομένως περίπου 46.000 στρέμματα αντιστοιχούν στα μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εσάτ Χουσεΐν.

Παραδοσιακά, όσοι εγκατέλειπαν την καλλιέργεια λόγω χαμηλών τιμών έφευγαν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν και να στηρίξουν τις οικογένειές τους, αλλά οι φετινοί περιορισμοί λόγω κορωνοϊού κρατούν τους περισσότερους στην Ελλάδα. «Τετρακόσια άτομα έφυγαν από τον καπνό. Προτιμούν να κάνουν άλλες δουλειές, να πάρουν 20 ευρώ μεροκάματο από το να καλλιεργήσουν. Όσοι είχαν φίλους και γνωστούς έφυγαν στο εξωτερικό», περιγράφει ο πρόεδρος. Την ίδια στιγμή, όσοι μαζεύουν τη φετινή σοδειά αναγνωρίζουν την καλή ποιότητα.

Ο Εσάτ Χουσεΐν εκτιμά και ελπίζει ότι η τιμή θα είναι καλύτερη, αλλά προς το παρόν οι εταιρείες δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Το θετικό είναι ότι τα προβλήματα εξαιτίας της νεκρωτικής ίωσης περιορίστηκαν στην περιοχή του Δοκού στον Νομό Ροδόπης, όπου οι ζημιές που υπέστησαν καλλιεργητές διαμορφώνονται από 30% μέχρι και 50%.