Καλό φθινόπωρο για την έγκριση των πρώτων Στρατηγικών Σχεδίων

Στη δημοσιότητα οι παρατηρήσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη δεσμεύεται ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι

Κανένα Στρατηγικό Σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί πριν από το καλοκαίρι εκτιμά η Κομισιόν, η οποία βλέπει τουλάχιστον τα πρώτα να παίρνουν το πράσινο φως από το φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν υποβληθεί όλα τα Σχέδια από τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πολλά κράτη-μέλη να έχουν «παραβιάσει» την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2021, η διαδικασία της αξιολόγησης θα καθυστερήσει επίσης.

Όπως σημειώθηκε την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Κομισιόν προς στους ευρωβουλευτές της COMAGRI, ανά πάσα στιγμή αναμενόταν το Στρατηγικό Σχέδιο της Σλοβακίας, ενώ το γερμανικό εκτιμάται κάποια στιγμή μέσα στον μήνα. Όσο για το Στρατηγικό του Βελγίου, μπορεί να έρθει πολύ αργότερα, «κάτι που μας ανησυχεί λίγο» είπε ο εκπρόσωπος της DJ AGRI Mihail Dumitru. Υπενθυμίζεται ότι το Βέλγιο καταρτίζει δύο Στρατηγικά Σχέδια, ένα για τη Βαλλωνία και ένα για τη Φλάνδρα.

Με βάση τα δεδομένα, εκτιμάται ότι οι γραπτές παρατηρήσεις της Κομισιόν είναι πιθανό να σταλούν στις εθνικές αντιπροσωπείες περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και ότι τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να απαντήσουν. Αυτό το χρονοδιάγραμμα, όμως, δεν ισχύει για τα Σχέδια που έχουν καθυστερήσει. Μέχρι την Τετάρτη δεν είχαν κατατεθεί συνολικά πέντε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δεσμεύτηκε ότι η αξιολόγηση των Στρατηγικών Σχεδίων δεν θα γίνει εν κρυπτώ, καθώς θα δημοσιευτούν όλες οι παρατηρήσεις προς τα κράτη-μέλη. Η δέσμευσή του εστάλη με γραπτή επιστολή του προς μία συλλογική ομάδα, την οποία συγκροτούν 45 αγροτικές, περιβαλλοντικές, φιλοζωικές, οργανώσεις πολιτών-καταναλωτών, που απαιτούν να ακολουθηθούν διαφανείς διαδικασίες.