Καλό φθινόπωρο για τον επανυπολογισμό της αξίας δικαιωμάτων

Τρία δεδομένα πρόκειται να διαμορφώσουν τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων

Την επόμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ βαραίνει πλέον η ευθύνη να βάλει τάξη στα βοσκοτόπια, ολοκληρώνοντας επιτέλους τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και να προστατεύσει τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Είναι σαφές ότι εδώ και πολύ καιρό στο ΥΠΑΑΤ τα πάντα έχουν σταματήσει να δουλεύουν και η συζήτηση που άνοιξε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τις δασικές εκτάσεις φαίνεται να φέρνει μεν νέες εξελίξεις, όχι όμως στον βαθμό που κάποιοι επιχειρούν να παραπλανήσουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Ένα είναι βέβαιο, ότι από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» επιβεβαιώνεται ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μελετήσει όλα τα νέα δεδομένα και ο επανυπολογισμός της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης θα αποτελεί το νέο αντικείμενο εργασίας τους. Τίποτα, όμως, δεν πρόκειται να γίνει εάν δεν ολοκληρωθεί πρώτα το ΟΣΔΕ 2023. Αυτό σημαίνει ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουμε σαφή εικόνα για το εάν, πώς και με ποιον τρόπο θα υπολογιστεί η αξία των δικαιωμάτων.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αξίας δικαιώματος θα διαδραματίσουν τρία δεδομένα:

1. Τα Οικολογικά Συστήματα και η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων στην επιλογή – εφαρμογή μίας ετήσιας παρέμβασης.

2. Η εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι φρυγανώδεις εκτάσεις δεν συνιστούν πλέον δασικές εκτάσεις. Κάποιοι εκτιμούν ότι πρόκειται για επιπλέον 7 με 9 εκατ. στρέμματα βοσκότοπων.

3. Η αξιοποίηση του Κανονισμού Omnibus.

Δεν είναι, όμως, τα πράγματα τόσο απλά. Μάλιστα μέσω της «ΥΧ», διαψεύδονται κατηγορηματικά δημοσιεύματα περί αύξησης μίας και πλέον μονάδας στην αξία δικαιωμάτων για τους κτηνοτρόφους.

Το πιο σημαντικό, όπως εξηγούν γνώστες του αντικειμένου, είναι ότι η καθυστέρηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης αποτελεί άλλη μία χαμένη ευκαιρία για τους κτηνοτρόφους στη χώρα μας. Διότι η νέα ΚΑΠ βρήκε την Ελλάδα παντελώς απροετοίμαστη, εξαιτίας των πρόχειρων χειρισμών του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Γεωργαντά.

Τα ίδια πρόσωπα που λοιδορούσαν τη λεγόμενη «Τεχνική Λύση» εμφανίστηκαν πριν από λίγους μήνες να την επικαλούνται, ώστε να συνεχιστεί η πληρωμή των κτηνοτρόφων. Είναι τα ίδια πρόσωπα που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, παρά τις εξαγγελίες για το αντίθετο. Όσο για το πρώην Πρασίνισμα, δηλαδή τα νυν Οικολογικά Σχήματα, έχουν αφήσει απροστάτευτους τους κτηνοτρόφους.