Μπάζει νερά το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Δεν τους έφταναν οι καταστροφές που υπέστησαν από τις θεομηνίες Daniel και Elias, τώρα οι Θεσσαλοί παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν και το «τέρας» της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Όπως αποτυπώνει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», οι πενιχρές αποζημιώσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής στους Θεσσαλούς αγρότες δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να επανεκκινήσουν οι τελευταίοι την παραγωγή τους. Ως γνωστόν, η οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί είναι δυσβάσταχτη, όπως παρουσιάζουν με απτά στοιχεία οι ίδιοι, και οι αποζημιώσεις που έχουν λάβει μόνο ως «ψίχουλα» μπορούν να εκληφθούν. Το μέλλον τους κρίνεται δυσοίωνο.

Παράλληλα, τη Μ. Τρίτη είχαμε την ολοκλήρωση της καταβολής των Άμεσων Ενισχύσεων για το 2023 (Συνδεδεμένες, Οικολογικά Σχήματα κ.ά.), εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου. Παρότι, όμως, το διαδικαστικό της υπόθεσης κύλησε ομαλά, εντούτοις, σε αρκετές περιπτώσεις, τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων υπολείπονταν κατά πολύ των προσδοκιών του αγροτικού κόσμου. Από την πλευρά τους, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ προανήγγειλαν διορθωτικές κινήσεις που θα ανοίξουν το έδαφος για συμπληρωματικές πληρωμές, παραδεχόμενοι εμμέσως τα σφάλματα που έγιναν. Η «ΥΧ», η οποία έγινε αποδέκτρια μαζικών παραπόνων, έπραξε τα δέοντα, μεταφέροντας την εικόνα σε υπουργείο και Οργανισμό.

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όλα τα παραπάνω τροφοδοτούν μια επιβαρυντική συσσωρευτική ενέργεια, η οποία φέρνει την αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας, καθώς και άλλων κρίσιμων παραγωγικών κέντρων της χώρας, αντιμέτωπη με το φάσμα μιας δραματικής συρρίκνωσης. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα για την πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αφουγκρασθεί έμπρακτα τους αγρότες και να τους παράσχει στοχευμένη βοήθεια και σωστή καθοδήγηση.