Σε καλό κλίμα η συνάντηση των παράκτιων αλιέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Σε καλό κλίμα η συνάντηση των παράκτιων αλιέων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι αποζημιώσεις που διεκδικούν οι παράκτιοι αλιείς από την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια), οι τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών και η ανεξέλεγκτη ερασιτεχνική αλιεία συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού ΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη και των παράκτιων αλιέων την Δευτέρα 25/11.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος:

Πραγματοποιήθηκε, έπειτα από αίτημα της ΕΠΠΑΕ , την Δευτέρα 25/11/2019 και ώρα 15:30, στο ΥΠΑΑΤ, στο γραφείο του υπουργού ΥΠΑΑΤ κου Βορίδη Μ. συνάντηση αντιπροσωπίας της ΕΠΠΑΕ και του υπουργού κου Βορίδη Μ. Η επιτροπή της ΕΠΠΑΕ αποτελούνταν από τους , Σταμούλο Ν (αντιπρόεδρος ), Αθηναίο Ι (γεν.γραμματέας), Πιπίνη Χ (μέλος), Σκιαδά Σ (μέλος), Σόμπολο Τρ (μέλος) και Ζάννε Δ (μέλος). Λόγο δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της Ένωσης.

Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μια ώρα, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και παρουσιάστηκαν στον υπουργό οι προτάσεις και οι θέσεις τις ΕΠΠΑΕ όσον αναφορά τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παράκτια αλιεία. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των αποζημιώσεων, που διαχρονικά διεκδικούν δίκαια οι παράκτιοι αλιείς, από την απώλεια εισοδήματος που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τα κητώδη (φώκιες, δελφίνια ), στους τρόπους αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών και της ανεξέλεγκτης ερασιτεχνικής αλιείας.

Αναλυτικά τα θέματα που συζητήθηκαν είναι:

 1. Ερασιτεχνική Αλιεία.
 2. Αποζημιώσεις από κητώδη.
 3. Κριτήρια επαγγελματικότητας.
 4. Τρόποι αντιμετώπισης    των   λεσεψιανών    μεταναστών    (λαγοκέφαλοι- λεοντόψαρα).
 5. Συνδικαλιστικός Νόμος – δυνατότητα οργάνωσης και εκπροσώπησης των αλιέων.
 6. Βιντζότρατες – Απόσυρση αλιευτικού εργαλείου με οικονομική αποζημίωση.
 7. Περίοδοι αλιείας πελαγικών ψαριών (ξιφίας-τόνος-αλαλούγκα) και κατώτατο όριο ξιφία ανά άτομο στους 90 πόντους .
 8. Παράταση VMS – Για τις ειδικές άδειες αλιείας ολοθούριων και συμιακό γαριδάκι.
 9. Φορολογικά θέματα (διαμεσολάβηση του ΥΠΑΑΤ προς το υπουργείο οικονομικών για την ημερομηνία λήξης τις θεώρησης του βιβλίου ατελούς παραλαβής εφοδίων και υλικών επισκευής πλοίου μέχρι τη λήξη των φορολογικών δηλώσεων κάθε έτους.
 10. Οικοτεχνία.
 11. Αλιευτικός Τουρισμός.

Ο κατάλογος των προβλημάτων που ταλανίζουν την παράκτια αλιεία της Ελλάδος είναι μεγάλος, απλά αναφέρθηκαν τα πιο σοβαρά και αυτά που πιστεύουμε ότι η λύση είναι εφικτή. Η Ένωση κατέθεσε αναλυτικά τις προτάσεις της στον υπουργό, συζητήθηκαν όλα τα θέματα και ο υπουργός δεσμεύτηκε αφενός μεν να υπάρξει συνέχεια της συζήτησης με την υφυπουργό κα Αραμπατζή Φωτ το επόμενο διάστημα και αφετέρου ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για κάποια από αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Εκ μέρους του προσωρινού ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γραμματέας

ΚΟΥΛΛΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ                                                         ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ