Καλό το ξεκίνημα στη Στερεά για το βαμβάκι, όψιμες οι σπορές στην Κωπαΐδα

Ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος οι σπορές του βαμβακιού. Ήδη, στα περισσότερα χωράφια έχουν φυτρώσει ικανοποιητικά τα φυτά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το μεγάλο αγκάθι για την καλλιέργεια του βαμβακιού στην Περιφέρεια Στερεάς παραμένει η περιοχή της Κωπαΐδας.

Χιλιάδες στρέμματα δεν έχουν σπαρθεί και οι παραγωγοί περιμένουν να στεγνώσουν τα χωράφια για να ξεκινήσουν τις σπορές. Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Βάγγος, παραγωγός βαμβακιού από τη Λιβαδειά, «το πρόβλημα των πλημμυρισμένων χωραφιών είναι σημαντικό και όλα δείχνουν ότι η χρονιά για πολλούς παραγωγούς θα είναι όψιμη. Πάνω από 20.000 στρέμματα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, αλλά, όπως εκτιμούμε, η σπορά μέχρι 20 Μαΐου θα ολοκληρωθεί, αν φυσικά δεν βρέχει.

Το πρόβλημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, όταν θα έχουν πέσει οι θερμοκρασίες και λόγω της υγρασίας θα έχουμε μικρό ποσοστό ανοίγματος των καρυδιών. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιοχές δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει τις καλλιεργητικές φροντίδες».

Καλύτερη εικόνα για την πορεία στις καλλιέργειες βαμβακιού στην περιοχή της Φθιώτιδας μας παρουσιάζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, παραγωγός από τη Λαμία: «Στο σύνολο των καλλιεργειών βαμβακιού της περιοχής μας, τα φυτά αναπτύσσονται κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε ξεκινήσει τα ποτίσματα λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων που είχαμε το τελευταίο διάστημα και τις επόμενες ημέρες αρχίζουμε το σκάλισμα». Ο κ. Δημογιάννης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κατά πολύ μειωμένο κόστος του πετρελαίου, κάτι που έδωσε μικρή ανάσα στους παραγωγούς αυτή την περίοδο. «Ναι μεν μειώθηκε η τιμή του, όμως, δυστυχώς, οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουμε αρκετά κεφάλαια για να αποθηκεύσουμε το πετρέλαιο που θα μας χρειαστεί μέχρι το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου», κατέληξε.

Σταθερές οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιφέρεια

Κοινή διαπίστωση από γεωπόνους και παραγωγούς της περιφέρειας είναι η σταθερή και χωρίς σημαντικές μεταβολές καλλιέργεια του βαμβακιού στην περιοχή. Μπορεί ο κορωνοϊός να δημιουργεί μία διαφορετική ψυχολογία ως προς το θέμα της παραγωγής προϊόντων διατροφής και λιγότερο βιομηχανικών προϊόντων, όπως είναι το βαμβάκι, αυτό όμως δεν επηρέασε σημαντικά τις τελικές επιλογές των παραγωγών για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της φυτοπροστασίας, θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό προσβολών και ειδικά στο αρχικό στάδιο. «Να προσέχουν για μυκητολογικές προσβολές, καθώς και την παρουσία εντόμων», τονίζει ο γεωπόνος Θανάσης Μπερδέκας από τον Ορχομενό Βοιωτίας.