Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, «Εμείς για το Αιγαίο»

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν μακρόχρονη παράδοση και εξειδίκευση στην παραγωγή μεγάλης διατροφικής αξίας και υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Οι ιδιαιτερότητες του νησιωτικού πρωτογενούς τομέα και οι προτεραιότητες της περιφέρειας

Τα κυριότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στην περιφέρεια αφορούν τον μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, το χαμηλό ποσοστό αρδευόμενης γης, το φαινόμενο της κατά τόπους ερημοποίησης, τη διαχρονική μείωση της απασχόλησης, την απουσία σύγχρονων πρακτικών και τεχνικών παραγωγής, τυποποίησης και προώθησης προϊόντων και τη σημαντική εξάρτηση από επιδοτήσεις.

Όσον αφορά την αλιεία, τα προβλήματα εντοπίζονται στη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων, λόγω υπεραλίευσης, και στην έλλειψη υποστηρικτικών υποδομών (π.χ. αλιευτικά καταφύγια κ.λπ.). Ο κλάδος της γεωργίας των νησιών χαρακτηρίζεται από υψηλό κόστος παραγωγής και εξαρτάται, ως προς βιωσιμότητά του, από συμπληρωματικά εξωγεωργικά εισοδήματα, τα οποία με μία λογική στήριξης της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων επιτρέπουν τη συνέχιση της μακραίωνης παράδοσης των νησιών.

Η περιφέρεια προωθεί μια γεωργία προσανατολισμένη στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, προστατεύοντας τη γεωργική γη, το περιβάλλον και το αγροτικό τοπίο, ως ανεκτίμητους οικονομικούς πόρους των νησιών μας. Για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, που παράγει ποιοτικά, παραδοσιακά και αναγνωρίσιμα τοπικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, ιδιαίτερη σημασία έχει η διαφύλαξη βοσκότοπων και η προστασία τους από την υπερβόσκηση. Στην κατεύθυνση αυτή, η περιφέρεια αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΥΠΑΑΤ για τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων Βοσκότοπων.

Η Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, αλλά και να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες των τοπικών προϊόντων, προχώρησε σε μία σειρά αποφάσεων που δημιουργούν ελπιδοφόρες προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα. Ενέκρινε την εκτέλεση αναδασμού, χρηματοδότησε μελέτες φραγμάτων/λιμνοδεξαμενών, και τα δύο από ίδιους πόρους, καθώς και έρευνα του κόλπου της Καλλονής Λέσβου, με τα πλούσια αποθέματα οστράκων, ως πρώτο βήμα ορθής διαχείρισής του.

Στρατηγική ανάδειξης τοπικών προϊόντων και βιοποικιλότητας των νησιών

Ο αγροδιατροφικός κλάδος μαζί με τον τουρισμό αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Για τον λόγο αυτόν, η περιφέρεια χρηματοδοτεί την πιστοποίηση νέων προϊόντων ως ΠΓΕ. Ταυτόχρονα, η περιφέρεια χρηματοδοτεί 12 ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αποσκοπώντας στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών και της διατροφικής αξίας των προϊόντων και πιστοποιώντας τα οφέλη που έχουν για την υγεία των καταναλωτών. Η έρευνα αφορά το λάδι, τα μελισσοκομικά προϊόντα, τα υποπροϊόντα οινοποίησης, τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών και τη βιοποικιλότητά τους.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, εκτός της αύξησης στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις προώθησής τους ως προϊόντων υψηλής αξίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε τη σημασία του προγράμματος «ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», που αφορά την πρωτοποριακή έρευνα, τεκμηρίωση και δημιουργία βάσης δεδομένων για τα παραδοσιακά προϊόντα των νησιών και αναμένεται να προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.

Η περιφέρεια, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των ερευνών, θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των προϊόντων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν το εισόδημα των παραγωγών και δημιουργώντας νέες προοπτικές σε όσους ενδιαφέρονται να εισέλθουν στους κλάδους παραγωγής, μεταποίησης και προώθησης. Είναι αυτονόητη η διαχρονική θέση μας «ότι τίποτα δεν είναι ίδιο στη νησιωτική και στην ηπειρωτική χώρα», γιατί απαιτούνται νησιωτικές πολιτικές που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους κατοίκους της χώρας.