Κάλυψη του εργατικού κενού με αυτοματισμούς στο χωράφι

Νέα συστήματα αυτοματισμών και ρομπότ θέτουν σε εφαρμογή οι παραγωγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο σε καλλιέργειες φράουλας, μήλων, βατόμουρων, μαρουλιού και μπρόκολου, για την καταπολέμηση της έλλειψης εργατικού δυναμικού, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτόν συστάθηκε μία κοινοπραξία που θα επιταχύνει τη χρήση της ρομποτικής και του αυτοματισμού στις καλλιέργειες. Ο στόχος είναι να κατασκευαστούν εγκεκριμένες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν πλήρως για τη σεζόν του 2021.

Η προσπάθεια συντονίζεται από την Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU), το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, το Agri-EPI Center, το Manufacturing Technology Center και το Knowledge Transfer Network (KTN), με την υποστήριξη περισσότερων από 100 παραγωγών.

Περίπου 80.000 εργάτες γης χρειάζονται ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μαζέψουν και να συσκευάσουν τέτοιου είδους προϊόντα. Ωστόσο, λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι μόνο το 30% των μεταναστών εργαζομένων αναμένεται να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν τη σεζόν. Για τους παραπάνω λόγους, η κοινοπραξία εστιάζει σε πέντε τομείς δράσης:

✱ Προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της ρομποτικής, της μηχανολογίας και της γεωργίας.

✱ Εξασφάλιση κατάλληλης επένδυσης για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση νέων ρομπότ.

✱ Βοήθεια από μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα όσο και σε άλλους.

✱ Πρόσληψη σχεδιαστών και κατασκευαστών για την παραγωγή εγκεκριμένων τεχνολογιών.

✱ Δοκιμή νέων ρομπότ σε εθελοντικά αγροκτήματα.