Νέοι Αγρότες: «Καμίνι» η αναμονή για την πληρωμή της πρώτης δόσης ενίσχυσής τους

Στόχος να γίνει πληρωμή έως 10 Αυγούστου, λέει το ΥΠΑΑΤ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι δικαιούχοι Νέοι Αγρότες της τελευταίας πρόσκλησης του προγράμματος, καθώς ακόμα περιμένουν να λάβουν την πρώτη δόση της ενίσχυσής τους. Να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι πρέπει να λάβουν το 70% του συνολικού ποσού στήριξης που αντιστοιχεί στον καθένα.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του ΥΠΑΑΤ, οι οποίες στηρίζονταν στην επαρκή προετοιμασία της αρμόδιας Μονάδας του υπουργείου, ότι δηλαδή οι πρώτες πιστώσεις θα ξεκινούσαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου από κάποιες περιφέρειες, οι νεότερες πληροφορίες –όπως αποκάλυψε στις 26 Ιουλίου το ypaithros.gr– δείχνουν ότι η ημερομηνία μετατίθεται για τον Αύγουστο, με στόχο οι πρώτες πληρωμές να πραγματοποιηθούν έως τις 10 του μηνός. Αυτό υπογράμμισε, μιλώντας στην «ΥΧ», ανώτατο στέλεχος της πλατείας Βάθη.

Εν αναμονή οι περιφέρειες

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η απόφαση πήρε υπογραφή αυτές τις ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο ακολουθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία, μέσω ΠΔΕ και εν συνεχεία ΟΠΕΚΕΠΕ, για να προχωρήσουν και οι περιφέρειες στην πολυπόθητη πληρωμή της προκαταβολής των ενισχύσεων. Στο «περίμενε», λοιπόν, μένουν οι πρώτες περιφέρειες που ετοιμάζονταν να πάρουν το πράσινο φως από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ενστάσεις

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων για τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης. Πάντως, η υποβολή ενστάσεων δεν επηρεάζει καθόλου την πληρωμή, καθώς πρόκειται για ξεχωριστή, ανεξάρτητη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει σε προηγούμενο δημοσίευμά της η «ΥΧ», με την ολοκλήρωση υποβολής και εξέτασης των ενστάσεων θα αναρτηθεί νέα βαθμολογική κατάταξη και με το 10% των κονδυλίων που έχουν κρατηθεί σε κάθε περιφέρεια θα ενταχθούν:

✱ Όσοι προσκόμισαν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά.

✱ Όσοι δικαιωθούν από τις ενστάσεις (και έχουν βαθμολογία που καλύπτεται από τις πιστώσεις).

✱ Όσοι καλύπτονται από το 10% των χρημάτων της κάθε περιφέρειας που έχει κρατηθεί για να καλύψει τις ενστάσεις.

Από το ΥΠΑΑΤ εκτιμάται ότι η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.